Министерството на правосъдието допълни проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс

...
Министерството на правосъдието допълни проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс
Коментари Харесай

Министерството на правосъдието предлага допълнителни изменения в проекта за НПК и ЗСВ

Министерството на правораздаването добави плана за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за правосъдната власт (ЗСВ), които засягат механизма за следствие против основния прокурор и ред други значими въпроси. Новите текстове са в осъществяване на рекомендациите, отправени от Венецианската комисия.

Предложенията бяха показани пред публицисти през днешния ден от министър Крум Зарков  Крум Зарков Крум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „ Алфонс дьо и заместник-министър Емил Дечев.

Проектът за Наказателно-процесуален кодекс и Закон за съдебната власт бе направен под управлението на предходния правосъден министър, а служебният кабинет се ангажира да го съобрази с рекомендациите на Комисията за народна власт посредством право към Съвета на Европа (Венецианската комисия).

Министър Зарков изясни: „ Направени са оферти, които да изпълнят над 70 неоправдателни решения на Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, свързани с неефективно следствие и отбраната на правата на потърпевши от закононарушения.

Необходимо е да се преодолее несъответствието сред правата на обвинения, подсъдимия и наказания, от една страна, и на потърпевшия от закононарушения, от друга “.

В тази връзка се предлага следното: Дават се спомагателни гаранции за отбрана правата на потърпевшия –правото да апелира отхвърли на прокуратура да образува наказателно
производство и право да желае ускорение на наказателно произвеждане и преди привличането на обвинен.

Разширяват се хипотезите за назначение на необикновен представител на уязвими лица.

С цел битка с корупционните практики се вкарва фигурата на лицето, направило известие за осъществено закононарушение като индивид в досъдебното произвеждане в лимитирани хипотези.

Въвежда се правосъден надзор в началната фаза на процеса, като обжалването на постановлението за отвод да се образува наказателно произвеждане ще е с по-широк обсег и ще включва всички тежки закононарушения, в това число и такива, чието осъществяване може да докара до нарушение на съществени права.

„ Тези въпроси, които остават в сянка, са от извънредно естество и към този момент ги комуникирахме и на комитета, който следи за осъществяване на решенията на Европейски съд по правата на човека, тъй че да смъкват механизма за наблюдаване на България, в случай че Народното събрание одобри промените “, сподели министър Зарков.

Допълненията, свързани с механизма за следствие на основния прокурор бяха показани от заместник-министър Емил Дечев.

Той подсети, че Венецианската комисия е предложила повсеместен метод към решаването на казуса. В тази връзка едно от новите промени е понижаване от 17 на 13 гласа на болшинството в Пленума на Висш съдебен съвет, належащо за предварително освобождение и краткотрайно премахване на основния прокурор от служба, както и за неговия избор.

Същото болшинство ще е и за избора на ръководителите на двете висши съдилища – Върховен касационен съд и Върховен административен съд, само че с в допълнение условие те да са утвърдени и от болшинството от съдиите в съвета.

Въвеждат се спомагателни критерии за наказателните съдии от окръжни и апелативни съдилища, както и от Върховен касационен съд, които ще попадат в листата, от който ще се избира прокурора пъкъл хок, проверяващ основния прокурор. В последните 7 години той би трябвало да е работил като углавен арбитър, с цел да се затвърди гаранцията за висок професионализъм и опит в областта на наказателното право и развой.

Предвидено е също и приемането на категорично единодушие на съдиите, с цел да бъдат включени в листата.

Отказите за формиране на следствие против основния прокурор ще подлежат на правосъден надзор на две инстанции. Пред съд ще може да се апелира също прекратяването и прекъсването на досъдебното произвеждане.

Въвежда се „ вътрешен прокурорски надзор “ върху дейностите на прокурора, който проверява Главния. Той ще бъде реализиран от различен углавен арбитър (той би трябвало да е от ВКС), който ще извършва длъжността заместник-главен прокурор. Той ще бъде избиран по същия механизъм, като проверяващия, само че на по-късен стадий – когато има
повдигнато обвиняване против обвинител №1.

Предвиден е отсяващ механизъм за първичните тъжби, сигнали и известия за закононарушения, осъществени от основния прокурор или негов заместител. Когато те не съдържат данни за закононарушение или са очевидно голословни ръководителят на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд изпраща известието на Софийската градска прокуратура за изговаряне по общия ред.

Законопроектът ще бъде качен на страницата на Министерството на правораздаването за авансово разискване, идната седмица стартира и процедура по междуинституционално координиране.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР