Министерството на отбраната ще поиска от парламента да отпаднат ограниченията

...
Министерството на отбраната ще поиска от парламента да отпаднат ограниченията
Коментари Харесай

МО ще поиска от парламента да отпаднат ограниченията в цената на новите изтребители

Министерството на защитата ще изиска от Народното събрание да отпаднат рестриктивните мерки в цената и периода за доставка на новите изтребители за Българската войска. Това стана ясно от думите на военния министър Красимир Каракачанов в предаването „ Годината ” на Дарик радио.

Според министъра депутатите са създали неточност, когато при смяната на изискванията на плана за нов вид военен аероплан още веднъж са заложили ограничавания. Това, по думите му, не разрешава да се направи добре осведомен избор.

Каракачанов отхвърли упреците за лобизъм и напън от страната на Съединени американски щати при решението да се предложи започване на договаряния за закупуване на американските изтребители F-16.

Ето какво още сподели военният министър в диалога с водещия Кирил Вълчев:

Важно е какво ще утвърди Народното събрание. От 29 години не сме имали доставка на нови бойни самолети, значимо е най-после да имаме ново въоръжение.-->

Президентът дефинира това решение за F-16 като успех на лобизма?

Други дефинират харесването на „ Грипен “ за лобизъм. Явно би трябвало да обвиним цяла Западна Европа, че е лобистка, тъй като като погледнете и нашите съседи – Румъния, и Гърция, и Турция, и множеството огромни страни в НАТО – употребяват F-16 като аероплан.

Според президента, освен това решение държавното управление се крие зад комисия, вместо да излезе и да каже – взимаме политическо решение?

Всички тези, които споделят, че е взето решение, не са прави. Или не са разбрали, или са недобронамерени. Имаме зелена светлина за договаряния със Съединени американски щати и в случай че договарянията са сполучливи – реализира се добра цена и всички качества, които са изискуеми от нашата авиация като военен аероплан бъдат реализирани, да се подписа контракт. Но самият контракт също минава през решение на Министерски съвет и ратификация от Народното събрание. Парламентът даде мандат за 1,5 милиарда Ще желаете ли изменение в цената?

Ще желаеме да отпадне това ограничаване - няма да има нарастване с съответна сума, с цел да могат да се създадат естествени диалози.

Ще поискате ли и в периодите за доставка да отпаднат рестриктивните мерки?

В периодите за доставка няма по какъв начин да бъдат изпълнени за 24 месеца.

Излиза, че Народното събрание ви е дал невъзможни параметри?

Не, Народното събрание направи грешката предходната година, че когато променяше изискванията за плана, още веднъж ни постави тези ограничавания, както беше през 2016 година. Видно е, че по тази процедура мъчно може да бъде изработен добре осведомен или добре необорим избор.

Имаше ли напън от Съединени американски щати?

Всеки си хвали продукцията. Ако се бях срещнал и с шведския министър-председател, несъмнено и той щеше да каже, че „ Грипен “ са най-хубавите самолети, или в случай че се бях видял с новия италиански министър-председател, щеше да ми каже, че „ Юрофайтър “ са най-хубави. Американците са най-активни, естествено е, че си хвалят стоката.

Кауза е думата на Красимир Каракачанов за 2018 и 2019 година. Като събития на 2018 –та година той дефинира неподкрепянето на Глобалния пакт на Организация на обединените нации за миграцията и отхвърлянето на Истанбулската спогодба, която той назова „ джендърска ”.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР