Министерството на отбраната ще отиграе правилно топката за изтребителите, каза

...
Министерството на отбраната ще отиграе правилно топката за изтребителите, каза
Коментари Харесай

Красимир Каракачанов: Ще отиграем правилно топката за изтребителите

Министерството на защитата ще отиграе вярно топката за изтребителите, сподели вицепремиерът и боен министър Красимир Каракачанов.

Той повтори, че единият вид е диалозите да стартират още веднъж с трите компании, подали първоначално предложения.

Ако Народно събрание не наложи нови ограничавания, може да се разшири периметърът на диалозите, счита Каракачанов.

Другата алтернатива е напълно нова процедура, която да бъде отворена т.е. да бъдат позволени предложения на страни, отвън Европейски Съюз и НАТО. Например, изясни министърът, бихме могли да закупим самолети, създадени в страни от НАТО и Европейски Съюз, само че сега да са благосъстоятелност на трета страна. Нека Народното събрание въпреки всичко публично да гласоподава, може в пленарната зала да има други решения, само че ясно е, че ще се върви към нови договаряния, акцентира министърът, представен от Българска телеграфна агенция.

За мен е значимо процедурата да е транспарантна, тъй като става въпрос за доста пари - 1,5 млрд лева за 8 самолета и незабавно по-късно още толкоз за други 8, изясни той.

По думите му обаче е наложително самолетите да са нови.

Все още не било ясно дали ще бъдат планувани пари за нови изтребители в Бюджет 2018. Намерението на държавното управление е трите плана за рационализация на армията да вървят редом, означи Каракачанов.

Проектът за бронираната машина занапред стартирал, тъй като за него нямало пари в предишния бюджет.

Разчетите са доникъде на ноември да имаме подготвеност с предварителни цени, въз основата на които да беседваме с РСК МиГ за ремонта на МиГ-29, обясни още военният министър. Той държи всички 15 самолета, с които разполагаме, да бъдат ремонтирани по опция в " Аивионамс ".

Мисля, че до началото-средата на ноември, в случай че се движим с тези темпове, ще имаме офертата какъв брой би ни коствало това, и след това да се пристъпи към подписване на контракти, уточни Каракачанов.

Имаме подписан меморандум, те ни изпратиха писмо, с което са определили работната група, която би трябвало да пристигна. В рамките на 30 работни дни тя би трябвало да обследва положението на самолетите, на моторите, след което да се изготви оферта, очерта процедурите министърът.

Другото, което, по думите му, би трябвало да се направи и икономическото министерство към този момент е подхванало ограничения, е обособена работна група да отиде в завода в Пловдив, с цел да види дали има нужната софтуерна и кадрова опция за ремонтите, да се лицензират някои действия, да се актуализира техническата документи.

Вчера се е провело постоянното съвещание на междуведомствения съвет сред България и Русия, на което Каракачанов е удостоверил пред представителите на РСК, че най-разумно е да няма медиатори, а директно договаряне сред МО и съветската страна за възобновяване на миговете.

Възнагражденията на военните следващата година също би трябвало да бъдат увеличени, веселя се, че министър председателят демонстрира схващане - не би трябвало да се подценява бранш " Сигурност ", чиновниците на Министерство на вътрешните работи, акцентира още вицепремиерът. Нямам проблеми да приказвам с премиера, съдружните връзки да се разясняват вътре, а не пред медиите, по този начин Красимир Каракачанов отговори на въпрос дали има пропукване сред сътрудниците в ръководещото болшинство.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР