Министерството на отбраната на САЩ обяви днес нов пакет оръжейна

...
Министерството на отбраната на САЩ обяви днес нов пакет оръжейна
Коментари Харесай

Пентагонът отпусна нов пакет оръжейна помощ за Украйна за 775 млн. щ. д.

Министерството на защитата на Съединени американски щати разгласи през днешния ден нов пакет оръжейна помощ за Украйна, който е на стойност 775 милиона $, съобщи Франс прес.

С това военната помощ на Вашингтон за Киев от встъпването в служба на президента Джо Байдън през януари 2021 година доближи общо към 10,6 милиарда $.

19-ият пакет оръжия от Съединените щати за Украйна от предишния август включва спомагателни ракети за към този момент доставените високопрецизни американски реактивни системи за залпов огън " Хаймарс " (High Mobility Artillery Rocket System, кратко HIMARS). Той съдържа също мобилни оръдейни системи и 105-милиметрови снаряди, съвместими с оръдия, изпратени от Англия, заяви пред публицисти високопоставена представителка на Пентагона.

Киев ще получи още 15 разследващи дрона " Скан ийгъл " (Scan Eagle), които са с обхват на деяние от над 100 километра и дават опция да бъде следено бойното поле даже при неприятни метеорологични условия, както и 1000 противотанкови ракети " Джавлин " (Javelin).

Освен това Съединени американски щати за първи път ще дават на Украйна предпазени против мини бронирани машини " МаксПро " (MaxxPro), които са предопределени за превозване на бойци през миниран терен.

Пакетът включва също антирадарни ракети вид въздух-земя " Харм " (Harm), които украинските въоръжени сили съумяха да приспособят за своите бомбардировачи " МиГ " руско произвеждане, сподели представителката на Пентагона, която пожела да остане анонимна.

Тя акцентира, че през последните седмици украинската войска е съумяла да спре съветското нахлуване в източната и южната част на страната, като загатна категорично сполучливото потребление от нейна страна на ракетните системи " Хаймарс ". " Можете да констатирате цялостна липса на прогрес на руснаците на бойното поле ", съобщи представителката на министерството на защитата на Съединени американски щати.

В същото време тя призна, че Пентагонът не е открил отвоюване на територии от украинските сили. " Констатираме обаче очевидно намаляване на съветските позиции на няколко места ", добави представителката на американското министерство на защитата.

Досега Съединените щати уверяваха, че доставят на Украйна единствено отбранителни оръжия. Представителката на Пентагона обаче даде да се разбере през днешния ден, че задачата към този момент е да бъде помогнато на украинската войска в подготвяната от нея контраатака за отвоюване на стратегическия южен град Херсон, който съветските въоръжени сили превзеха при започване на войната.

" Противоминната техника е добър образец за потребностите на украинците, с цел да напреднат войските им и да си върнат територия ", означи тя.

Източник: БТА
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР