Пентагонът потвърждава споделянето на разузнавателна информация с Япония въпреки слуховете за хакерство

...
Министерството на отбраната на Съединените щати заяви, че е уверено
Коментари Харесай

Министерството на отбраната на Съединените щати заяви, че е уверено в споделянето на разузнавателна информация с Япония въпреки новинарски доклад, според който китайски военни хакери са получили достъп до най-чувствителните отбранителни мрежи на Япония.

Коментарите във вторник идват ден след като Washington Post цитира неназовани настоящи и бивши американски и японски служители в статия, в която се твърди, че китайски военни хакери са получили достъп до секретните отбранителни мрежи на Япония през 2020 г.

Според Post хакерите са получили информация за военния капацитет на Япония, плановете и оценките на недостатъците. Главният секретар на японския кабинет Хирокадзу Мацуно каза на редовен брифинг за пресата във вторник, че Япония не може да потвърди дали е изтекла информация за сигурността.

The Post цитира бивш американски военен служител, който казва, че пробивът е „лош – шокиращо лош“ и че ръководителят на Агенцията за национална сигурност на САЩ е отлетял за Токио, за да информира японския министър на отбраната, който е помолил служителите също да предупредят министър-председател.

Вестникът казва, че Япония е предприела стъпки за укрепване на своите мрежи. Но се казва, че неназовани длъжностни лица смятат тези мерки за недостатъчни за защита от шпиониране от страна на Китай.

Говорителят на Пентагона, Сабрина Сингх, отказа да коментира доклада на Post, като каза, че ще позволи на Токио да говори за своето разузнаване и кибернетични способности. Въпреки това тя добави: „Чувстваме се уверени в нашите отношения и споделянето на разузнавателна информация, което правим с Япония, и сме уверени, че ще продължим това.“

Агенцията за национална сигурност на САЩ не отговори веднага на искане за коментар относно доклада на Post, който идва преди тристранната среща на върха между САЩ, Япония и Южна Корея на 18 август. Очаква се трите съюзника да обявят планове за засили сътрудничеството в областта на сигурността в лицето на нарастващата загриженост относно Китай.

Запитан за доклада на Post, главният секретар на японския кабинет Мацуно каза, че Япония и САЩ винаги са били в тясна комуникация на различни нива.

Той добави: „Поради естеството на въпроса не мога да предоставя допълнителни подробности за комуникацията, но не сме потвърдили факта, че информацията за сигурността е изтекла поради кибератаки.“

Мацуно каза, че киберсигурността е основата за поддържане на алианса между Япония и САЩ и че Япония ще продължи да работи, за да поддържа мрежата си стабилна и сигурна.

Няма незабавен коментар от Пекин.


САЩ, Япония и Южна Корея работят върху съвместно изявление за срещата на върха, което да ги обвърже по-тясно по въпросите на сигурността, каза служител във Вашингтон миналата седмица.

Длъжностното лице каза, че съюзниците обсъждат инсталирането на тристранна гореща линия на ниво лидер и се очаква да разкрият други мерки, включително засилване на тристранните учения и действия за засилване на сътрудничеството в областта на киберсигурността, противоракетната отбрана и икономическата сигурност.

Източник: Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР