Министерството на околната среда и водите е сезирало органите на

...
Министерството на околната среда и водите е сезирало органите на
Коментари Харесай

След питане на депутат прокуратурата проверява действия на предходното ръководство на МОСВ

Министерството на околната среда и водите е сезирало органите на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата за инспекция за нарушаване на българското законодателство по отношение на подписано при започване на предходната година Рамково съглашение за съдействие сред Министерство на околната среда и водите с министър Борислав Сандов и неправителствената организация Сдружение " Национална организация за надзор на предпазените територии " за съдействие, мониторинг и надзор на предпазени зони.

Това стана ясно от отговора на служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова – Благова на въпроси на народния представител от ГЕРБ-СДС доцент Стефан Шилев.

По време на парламентарния надзор пловдивският народен представител попита дали е осъществявана инспекция на законосъобразността и целесъобразността на този контракт, открити ли са дейности в нарушаване на българското законодателство, преустановен ли е договорът и дали са сезирани правоохранителните и други органи по този въпрос.

От страна на Министерство на околната среда и водите е казус подписването на съглашение с Неправителствени организации с предмет, включващ активност по надзор. Дейностите по надзор са нормативно избрани и са предоставени от законодателя на органите на изпълнителната власт, съобщи от парламентарната естрада министър Карамфилова – Благова.

В отговора си тя показва още, че при осъществени инспекции на Инспектората на Министерство на околната среда и водите е открито правене, сключване и щампосване на документи без координиране със чиновници на екоминистерството в нарушаване на редица правила.

На 10-ти октомври 2022 година с писма са сезирани Министерство на вътрешните работи и Върховна касационна прокуратура, която по информация на Министерство на околната среда и водите е образувала кореспонденция.

Стана ясно още, че са подхванати дейности за непринудено преустановяване на съглашението, само че ръководителят на сдружението отхвърля подпомагане. Въпреки опитите за връчване на нотариална покана за преустановяване на съглашението заради незначителност на съображение Закон за задълженията и договорите и прекратяване на всевъзможни действия в предпазените зони, тя не е връчена, защото офисите на организацията са освободени и представителите не са открити.

В имитация доцент Стефан Шилев изрази възмущението си от това, че български вицепремиер може да преотстъпи контрола и мониторинга по мрежата Натура 2000, сключвайки контракт с фирма-фантом.

Установено е, че не е имало възнаграждение на осъществените " услуги “ по мониторинг, надзор и защита на предпазената зона. Според него тези безплатни дейности от страна на НПО-то повдигат редица въпроси за неговите цели и финансирането на активността му. Доцент Шилев акцентира, че задачите, сложени в Закона за предпазените територии и Закона за биологично многообразие, са ясно избрани и са свързани с запазване, запазване и развиване на българската природаи биоразнообразие като национално благосъстояние. Зоните от националната екологична мрежа Натура 2000 са и под особена форма на отбрана, запазване и възобновяване на естествените местообитания и на типовете в естествените им хабитати с преимущество пред всички други действия в тях.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР