Министерството на образованието обсъжда промени за новата учебна година. На

...
Министерството на образованието обсъжда промени за новата учебна година. На
Коментари Харесай

Министерството на образованието обсъжда промени за новата учебна година

Министерството на образованието разисква промени за новата образователна година. На уеб страницата на МОН има планове на две нови наредби, които в този момент, през лятото би трябвало да се разискват и разясняват, означи пред Радио София Евгения Костадинова – шеф на дирекция „ Съдържание на предучилищното и учебното обучение “ във ведомството.

Става дума за Проекта за изменение на Наредба № 10 от 01.09.2016 година за организация на дейностите в учебното обучение, както и Проекта за изменение на Наредба № 4 от 30.11.2015 година за образователния проект.

Едното предложение, обвързвано с понижаване продължителността на часовете в V, VI и VII клас от 45 на 40 минути, е по рекомендация на Министерството на здравеопазването за понижаване натовареността на учениците, изясни Костадинова. От съкращаването с 5 минути " ще страдат " предметите, които имат най-вече образователни часове – български и математика. Затова техният брой ще бъде леко повишен.

Общото учене няма да се усили, само че ще се реализира баланс, твърди специалистът в МОН.

Данните на просветното министерство сочат, че българските възпитаници имат най-краткото наложително образователно време в Европа. Общият брой на наложителните часове в класовете от I до X в това число, приравнени към астрономическите, е 7040. Средната стойност за страните в Европа е 8617 часа, а множеството страни са в диапазона сред 8000 и 9000 часа.

Сред другите промени през новата образователна година е и разпределението на образователни периоди и почивки (ваканции). Първият образователен ден към този момент се резервира и това е 15 септември. Ако можеше първият период да стартира по-рано междусрочните и коледно-новогодишните ваканции можеше да бъдат и по-дълги.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР