Министерството на образованието и науката ще предложи на Министерския съвет

...
Министерството на образованието и науката ще предложи на Министерския съвет
Коментари Харесай

Отпада легализацията и полагането на апостил за дипломите от над 50 държави


Министерството на образованието и науката ще предложи на Министерския съвет да бъде облекчена процедурата за признание на дипломите на студенти, приключили в страни по Лисабонската спогодба. Ще отпадне условието за заверка и полагане на апостил, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Промените ще бъдат направени в Наредбата за държавните условия за признание на добито висше обучение и приключени интервали на образование в задгранични висши учебни заведения и са за понижаване на административната тежест за жителите.

Към момента на приемането на Наредбата през 2000 година легализацията и заверката с апостил са били единствените вероятни способи за засвидетелствуване на истинността на просветителните документи, издадени от друга страна, заради което напълно естествено е заложено условието в процедурата по признание на добито в чужбина висше обучение тези документи да се показват легализирани или с апостил и преведени от върл преводач.

С развиването на осведомителното общество стават налични обаче от ден на ден публични бази данни, където способените органи по признание могат непосредствено да ревизират достоверността на даден учебен документ – публични регистри, бази данни на институции за висше обучение, развиване на мрежата от Националните осведомителни центрове за академично признание и подвижност ENIC-NARIC и други

Като първа крачка от процеса на облекчение на жителите в процедурата по признание на добито в чужбина висше обучение през 2016 година бе отстранено условието за заверка или полагане на апостил върху документите, издадени от просветителни институции в страни членки на Европейския съюз. Това изменение бе приветствано в обществото, само че към момента поставяше в неравнопоставено състояние всички останали страни, утвърдили Конвенцията за признание на квалификациите, отнасящи се до висшето обучение в европейския район (т. нар. Лисабонска конвенция). За тези страни от европейския район наред със Съединени американски щати, Канада, Израел, Австралия и Нова Зеландия към момента се искаше заверка.

От позиция на академичното признание обаче водеща роля има Лисабонската спогодба, а не Конвенцията за унищожаване на условието за заверка на задграничните обществени актове (т. нар. Хагска конвенция). Международноправният нормативен акт на академичното признание е Лисабонската спогодба, която е утвърдена и имплементирана в националното законодателство на над 50 страни от европейския район, Съединени американски щати, Канада, Израел, Австралия и Нова Зеландия. България е утвърдила конвенцията и я е въвела в националното си законодателство с Наредбата за държавните условия за признание на добито висше обучение и приключени интервали на образование в задгранични висши учебни заведения.

Тъй като всички страни по Лисабонската спогодба в огромна степен са унифицирали наличието на просветителните си документи за приключено висше обучение, имат дейно настояща мрежа от Национални осведомителни центрове за академично признание и подвижност ENIC-NARIC и поддържат обществено налични публични бази данни или регистри за националните системи и институции за висше обучение, напълно целесъобразно е отпадането на условието за заверка на документите за добито висше обучение, издадено от университети в страните страни по Лисабонската спогодба.

Предвидените промени в Наредбата са следващата крачка съм облекчение на административните процедури и режими за жителите и понижаване на административните тежести при тяхната академична и трудова подвижност. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР