Министерството на образованието и науката ще подкрепи с целенасочени политики

...
Министерството на образованието и науката ще подкрепи с целенасочени политики
Коментари Харесай

МОН с допълнителна подкрепа за училищата с по-ниски резултати

Министерството на образованието и науката ще поддържа с целенасочени политики и стратегии учебните заведения с най-ниски резултати на националните външни оценения .

„ Ние безпределно имаме вяра в капацитета на всяко дете и знаем, че би трябвало да затворим ножицата в просветителните достижения. Това би трябвало да стане посредством покачване на тези, които са на най-ниско равнище “ , съобщи заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева по време на конгрес в София Тех Парк, отдаден на уменията на бъдещето по отношение на кандидатурата на България за присъединение към Организацията за икономическо съдействие и развиване /ОИСР/.

По новата стратегия „ Образование “ се плануват огромни вложения, които целят настоящият модел на образование да премине към по-компетентностен и ориентиран към умения. Това е съществена рекомендация на Организацията за икономическо сътрудничество и раз , уточни Наталия Митева. По думите ѝ учебните заведения с по-ниски резултати ще получат спомагателна поддръжка от ментори, ще се разработят проекти за подпомагането им и ще бъде освободен режимът на тяхната работа .

„ Те би трябвало да могат да създадат първокласен скок за своите възпитаници “ , уточни заместник-министърът на образованието.

Тя цитира резултатите от проучването PISA, съгласно което един от главните проблеми на българското обучение е огромното неравноправие сред другите учебни заведения . Затова е извънредно належащо да се усъвършенства успеваемостта на просветителните институции. Важен инструмент в този развой са технологиите, в това число изкуственият разсъдък, изясни Наталия Митева.

По думите ѝ сега в целия свят тече развой на промяна на просветителните системи , част от който е и България.

„ Докато през 80-те години страната ни беше на едно от първите места по качество на образованието съгласно международните аршини, то в този момент аршинът се е промени. Според последното проучване на PISA ние към момента сме положителни в това да учим децата да възпроизвеждат познания и да ги тестваме на това през националните си оценения, само че би трябвало да ги приготвяме по-добре да употребяват това познание в живота “ , уточни Наталия Митева по време на форума.

Той е проведен от Дипломатическия институт към Министерството на външните работи и Дигиталната национална коалиция. В него участваха министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова , заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев, посланици, представители на бизнеса, академичната общественост и разнообразни институции.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР