Министерството на образованието и науката сезира ДАНС и Комисията за

...
Министерството на образованието и науката сезира ДАНС и Комисията за
Коментари Харесай

Просветното министерство не е информирано за продажбата на Школо

Министерството на образованието и науката сезира ДАНС и Комисията за отбрана на персоналните данни за продажбата на платформата " Школо " на най-големия снабдител на учебен програмен продукт и услуги във Англия.

Услугите на Школо се употребяват от над 1700 просветителни институции у нас. Новината провокира напрежение в обществените медии и повдигна въпроси какво ще стане с персоналните данни на учениците. От " Школо " успокоиха, че приключване на данни няма да има.

От просветното министерство споделиха, че са разбрали от медийни изявления за продажбата. Освен, че сезират ДАНС и Комисията за отбрана на данните, са изпратили и писмо до компанията да даде цялата налична информация. От " Школо " споделиха за " По света и у нас ", че са подготвени за всевъзможни инспекции. Не са уведомили министерството за договорката, тъй като няма такова нормативно условие.

" Каквото се изисква от нас ще бъде предоставено на момента. Да, мотив за терзание няма, съблюдава се изцяло българското и европейското законодателство както е било до през вчерашния ден, няма никаква смяна, няма да изтичат данни във Англия или където и да е, всичко продължава да работи както е било до през вчерашния ден ", сподели шефът и съосновател на " Школо " Любомир Ваньов.

" Всеки чиновник на " Школо ", който има нужда да работи с подобен вид данни по отношение на оперативните му отговорности е подписал голям брой документи, които подсигуряват, че няма да има проблеми с данните ", добави Ваньов.

Платформата " Школо " е основана през 2016-та, с цел да отговори на търсенето на учебните заведения на електроннни дневници на учениците, изяснява шефът на 119-то учебно заведение Диян Стаматов. Тъй като системата е добре направена и бърза, шефовете са подготвени за заплатят, с цел да я употребяват. Сега я употребяват повече от 70 % от учебните заведения.

" В момента нямам никакви терзания, че биха изтекли персонални данни на който и да е. Работим със " Школо " към този момент 6 години и това че те са купени от състоятелна британска компания демонстрира, че са с един доста висок потенциал в дигитализацията на образованието. Родителите не би трябвало да се тормозят за персоналните данни на децата, тъй като те се употребяват от самите учебни заведения, а софтуерния артикул реализира връзката сред обособените съставни елементи в платформата ", изясни шефът на 119-то учебно заведение Диян Стаматов.

Не са обезпокоени и от " Асоциация Родители ".

" Познавайки екипа им и услугата, която създадоха и вършат, тя е качествена и мисля, че всички и като родители и като експерти я ценим и се колебая мощно, че някой може да направи нещо сходно ", съобщи изпълнителният шеф на " Асоциация родители " Яна Алексиева.

На въпроса за какво министерството на образованието употребява частна компания за електронните дневници оттова дават отговор, че министерството няма договорни връзки със " Школо ", само че самите учебни заведения имат. И споделят, че е оправдано да се употребява електронния дневник в новосъздадената Национална електронна осведомителна система на министерството. Тя обаче е тромава и мудна, оплакват се учителите.

" Ако през днешния ден напишем там едно нещо, то ще се получи при родителите след ден, два, което не е резултатът от електронните дневници ", посочи шефът на 119-то СУ Диян Стаматов.

Потърсихме и Комисията за отбрана на персоналните данни за коментар за продажбата на " Школо " на непозната компания и отбраната на данните на възпитаници и родители, само че към този момент отговор оттова няма.

Автор: Елиана Димитрова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР