Министерството на образованието и науката на Република Северна Македония информира,

...
Министерството на образованието и науката на Република Северна Македония информира,
Коментари Харесай

В Северна Македония изтеглиха учебник по география заради обидно съдържание

 Министерството на образованието и науката на Република Северна Македония осведоми, че е изтеглен от приложимост учебникът по география за втори гимназиален клас след реакции, че в него има наличие, което е обидно за албанците, заяви Макфакс.

Министърът на образованието и науката Мила Царовска е подписала решението на комисията, с което противоречивият учебник се изтегля от просветителния развой.

Комисията установила, че учебникът е претрупан със статистически и други данни и обстоятелства, които не подхождат дидактично и методологично на възрастта на децата. Също по този начин в няколко образователни наличия в учебника са нарушени правилата на цялост на културата, историята и другите полезности на жителите на Република Северна Македония. Учебникът е бил утвърден през 2002 година, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Миналия месец имаше митинг пред министерството на образованието в Скопие на Алианса на албанците и Алтернатива, които скъсаха и възпламениха противоречиви страници от учебника по география. Те желаеха той да бъде изтеглен, тъй като в него има текстове, които са обидни за албанците.

В писмо, което Алиансът на албанците изпрати до министерството, се споделя, че някои детайли в книгата, като се изключи че са обидни за културата, историята и другите полезности на албаниците в Република Северна Македония, са и ксенофобски и способстват за стигматизация и окуражаване на езика на омразата към албанците. От Алианса на албанците показаха и няколко цитати от учебника, които съгласно тях са обидни за албанците в страната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР