Министерството на образованието и науката (МОН) е пуснало за обществено

...
Министерството на образованието и науката (МОН) е пуснало за обществено
Коментари Харесай

МОН предлага повече даровити деца да получават стипендии

Министерството на образованието и науката (МОН) е пуснало за публично разискване предлагането си за повече даровити деца да получават стипендии. Така съгласно Министерството от следващата година ще има по-голям тласък за децата да вземат участие в интернационалните и мести олимпиади.

Целта е всички спечелили със златни, сребърни и бронзови медали ще получават стипендия. Така всички, а освен първите трима от тези категории, ще получат тласък, изясни неотдавна служебният министър на образованието Сашо Пенов.

„ Всички те са носители и са равни. Десет деца са със златен орден, още 10 деца със сребърен орден, още 10 деца със сребърен орден. Досега това се е тълкувало, че в случай че не си в първите три сред тези, които имат златни медали, това не ти дава право на стипендия. Това ми се стори незаслужено или по-скоро дискриминационно по отношение на тези деца. По този метод насърчаваме нашите деца да се явяват на такива надпревари “.

Промените в наредбата не засягат цената на стипендиите. Еднократната е до 195 лева, месечната 135 лв..

Министерството планува следващата година да има до 67 медалиста, които ще имат право на стипендия. Така с добавените деца, нужните средства за погашение на стипендии ще се усилят с близо 54 000 лева През идващите години нарастването ще бъде с до към 121 600 лева

От просветителното ведомство споделят, че спомагателните пари са обезпечени в границите на плануваните за тази цел средства за 2023-та, 2024 година и 2025 година. Срокът за публичното разискване е месец.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР