Министерството на младежта и спорта е раздало на неправителствени организации

...
Министерството на младежта и спорта е раздало на неправителствени организации
Коментари Харесай

Разследване: Къде отиват парите от хазарта и има ли злоупотреби в спортното министерство

Министерството на младежта и спорта е раздало на неправителствени организации (НПО) публичен запас от общо малко над 6 млн. лв.. Целта - реализиране на предварителна защита на зависимости измежду младежите, а механизмът - подозрителен и непрогледен.  Финансиране в размер на стотици хиляди левове са получили взаимносвързани НПО-та, както и такива, които са основани преди едвам няколко месеца, откри в свое следствие Euronews Bulgaria.

Средствата се дават от страната в лицето на Министерството на младежта и спорта на неправителствения бранш по линия на Националната стратегия за осъществяване на юношески действия по чл.10а от Закона за хазарта (НПИМД). Тя от своя страна се устоя от наложителните ставки за хазартните оператори.

Идеята на програмата е, че заради евентуално нездравословния резултат на
хазарта върху младежите, хазартните бизнеси би трябвало да отделят средства от годишната си облага, с цел да подкрепят политиките за предварителна защита на зависимости измежду младежите.

През май от Министерството на младежта и спорта започват конкурсна процедура за финансиране на планове по НПИМД. Месец по-късно, в края на юни, се селектирани и обезпечени общо 38 плана.

 

Зад два от плановете на стойност надлежно 144 348 и 144 440 лв. стоят неправителствените организации „ Гражданско съдружие право на избор “ и „ Българско съдружие за личностна опция “. Те са регистрирани в София на един и същи адрес, като членовете на управителните им препоръки се припокриват.

Един от тях е продуцентът Никола Тупарев, като до 2019 година член на УС на „ Гражданско съдружие право на избор “ е бил и ТВ водещият Андрей Арнаудов. През 2017 година организацията извършва план, още веднъж финансиран с пари от НПИМД, за който на уеб страницата " Дневник " оповестяват, че се извършва фиктивно.

След медийното внимание „ Гражданско съдружие право на избор “ стартира да извършва дейностите по плана.

Euronews Bulgaria се свърза с Никола Тупарев, който отговори, че не знае да е част от тези организации. Той даде обещание, че ще свърже екипа ни с лице, което да отговори на нашите въпроси, само че до публицистичното привършване на следствието това не се случи.

Александър Тошев също съставлява по едно и също време „ Гражданско съдружие право на избор “ и „ Българско съдружие за личностна опция “. Той и Тупарев са съдружници с кулинарния водещ Ути Бъчваров във компания „ Сънрайс партнерс “. Бъчваров от своя страна стои зад други две неправителствени организации - „ Огън и море “ и „ Чисто Черно море “.

През 2017 година и двете НПО-та печелят финансиране по НПИМД за планове на стойност надлежно 77 979 и 29 252 лв.. По първия е основан неработещ уебсайт, от уеб страницата Дневник. През 2022 година Сдружение „ Чисто Черно море “ още веднъж печели план по Програмата, за чието осъществяване този път получава от страната 436 270 лв..

Потърсен за коментар, Петър Бъчваров отхвърли да разяснява проблема с пояснение, че е на отмора и не желае „ да разлайва кучетата “.

Връзка се открива и в други две сдружения - „ Младежка наслада “ и „ Национален център за психическа поддръжка и ментално здраве “. Общото сред тях е, че са учредени единствено броени дни преди да изтече крайният период за присъединяване в конкурсната процедура (13 юни т.г.) - надлежно на 8 юни и 10 май т.г.

 

Двете организации са регистрирани благодарение на един и същи юрист - Милен Христов, а уставите им са съвсем идентични и като формат, и като наличие. Така, става известно, че две преди малко основани и косвено свързани сдружения печелят планове с финансиране от внушителните 490 953 и 357 510 лв.. Срещу тях те би трябвало да проведат три юношески фестивала (включващи концерт, образование и дискусия), както и осведомителна акция.

Интересен бенефициент е и Фондация „ Евроскок “. Тя получава финансиране от 499 999 лв.. Неин представител до предходната година беше финансовият шеф на вестник „ 24 часа “ Петър Коларов. Тогава „ Евроскок “ получи финансиране от 675 хиляди лв., с цел да организира рекламна акция за предварителна защита на експанзията и зависимостите измежду младежите, още веднъж с пари по линия на НПИМД.

От във Фейсбук излиза наяве, че организацията е усвоила получените средства за изработката на постове под формата на фотоси и няколко реда текст. В момента фондация „ Евроскок “ се съставлява от Иво Желев, който е изпълнителен шеф на социологическата организация „ Естат “. Euronews Bulgaria се свърза с него по имейл, само че той не отговори.

 

Националната стратегия за осъществяване на юношески действия по чл.10а от Закона за
хазарта е разграничена на няколко тематични области: „ Превенция на разнообразни форми на зависимости “, „ Превенция на експанзията измежду младежите “, „ Насърчаване на здравословен метод на живот за физическо, психологично и прочувствено здраве “, „ Превенция на кибертормоз и злоупотребите онлайн, дезинформацията и разпространяване на подправени вести “, „ Насърчаване на доброволчеството, в това число в обстановка на рецесии “.

В взаимозависимост от териториалния обсег на плана, във всяка тематична област се планува финансиране със следните финансови параметри: районен (до 500 хиляди лв), регионален (150 хиляди лева.), и локален (50 хиляди лева.).

При плановете с районен обсег наложително би трябвало да бъдат извършени три юношески фестивала, включващи концерт, обучителен и спорен модул, както и осведомителна акция под формата на платени банери, аудиоспотове и видеа в радиостанции и интернет уеб сайтове. Така, става известно, Министерството на младежта и спорта планува да се бори с проблеми като разпространяването на дезинформация или експанзията измежду младежите чрез фестивали и платено наличие по радиото и в интернет.

 

За Програмата на Министерството на младежта и спорта се заприказва през предходната година след, което разкри корупционни схеми при разпределението на средства за юношески действия у нас. Тогава бяха оповестени, а обещанията бяха, че огласените порочни практики ще бъдат прекъснати.

Към днешна дата обстановката остава непроменена. Назначената от държавното управление на Кирил Петков зам.-министърка на младежта и спорта Яничка Труева беше през февруари без обществена информация за повода. Две седмици по-рано тя даде, в което разгласи, че се работи върху правенето на нова напълно цифрова и транспарантна система за разпределение на финансирането по стратегиите за младежта.

След назначението на нов зам.-министър в лицето на юристката Диана Иванова обаче обещаните промени бяха замразени - не бяха запълнени празнините в Наредба №5, по силата на която се разпределя финансов запас, нито електронната система за подаване на документи беше вкарана в употреба.

Euronews Bulgaria изпрати публични въпроси до пресцентъра на Министерството на младежта и спорта. До публикуването на материала от там не изпратиха отговор.

 

Няколко са любопитните елементи при разпределението на средства по НПИМД. Първото от тях е, че до предходната година задачата по оценка и класиране на подадените планове се разпореждаше от министъра на младежта и спорта към вътрешни за ведомството хора. Това е обратно на общоприетата процедура в множеството институции, тази задача да се разпорежда на самостоятелни оценители с експертиза в региона.

Euronews Bulgaria изпрати искане по Закона за достъп до социална информация и ще публикуваме навреме информация дали тази процедура се е повторила и тази година.

Проблемите с НПИМД обаче не свършват до тук. На пръв взор програмата изисква от претендентите да бъдат регистрирани като НПО-та с предмет на активност „ работа с младежи “.

Оказва се обаче, съществува легална опция организации, които работят в радикално друга област също да получат финансиране за юношески действия. Това става през Наредба №5, която регламентира методите за разпределение на финансов запас по стратегиите за младежта - в това число НПИМД. Празнината поражда абсурд.

Така предходната година финансиране на стойност от 675 хиляди лв. получи фондация „ Повече от дом “, която се занимава с обгрижване на възрастни хора, и сходно на фондация Евроскок, беше направила фиктивна във Фейсбук с постове под формата на фотоси и текст.

Сравнението сред фондациите „ Повече от дом “ и „ Евроскок “ не е инцидентно и по още една причина. До предходната година управителните препоръки на двете организации членуваше една и съща жена - Радина Иванова. „ Няма връзка (между двете фондации – бел. а.). Просто преди години офисите ни бяха на един етаж. “, разясниха от „ Повече от дом “.

Въпросителна поражда и обстоятелството, че при правенето на програмата на никое място не са планувани знаци, които да измерят дали тя реализира своите цели или не. Очакваните резултати са сбити: позитивна социална настройка за самодейностите на Министерство на младежта и спорта, извършени осведомителни акции, нараснало въздействие на неофициалното обучение, включване на допустимо по-голям брой младежи в действия.

 

Възможно е и в никакъв случай да не разберем защо страната дава стотици хиляди левове на неправителствени организации, тъй като Министерството на младежта и спорта приема написаните и изпълняваните от НПО-та планове, както и прилежащите им доклади, като „ обект на авторско право “ и отхвърля достъп до тях по Закона за достъп до социална информация.

На този декор средствата на данъкоплатците, изразходвани за рекламни акции, концерти и полемики, по НПИМД надвишават 19 млн. лв. от началото на програмата през 2017 година до момента. В същото време, отговор на въпроса „ Може ли да се прави предварителна защита посредством реклама и съответно какви резултати са реализирани досега? “ продължава да отсъства.

 

Повече детайлности за следствието вижте от журналиста Кристиян Юлзари в " Добро утро, Европа " - във видеото.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР