Министерството на иновациите и растежа е подготвило план от четири

...
Министерството на иновациите и растежа е подготвило план от четири
Коментари Харесай

Повишаваме стокообмена с Турция с още 30 на сто

Министерството на нововъведенията и растежа е подготвило проект от четири предпочитани точки за повишение на стокообмена сред България и Турция с още 30 на 100. През предходната година двете страни са достигнали рекорден връх по този индикатор, като стокообменът е надхвърлил 7,3 милиарда евро.

Това разгласи в Бургас отрасловият министър Александър Пулев, който откри бизнес капиталов форум в Международния конгресен център с български и турски компании от разнообразни стопански браншове. 

„ Турската страна е един от топ предпочитаните външнотърговски сътрудници за нашата стопанска система. Отчетохме 50 на 100 растеж при вноса на годишна база. Това е невиждан връх и връх. Износът се усили на годишна база с 30 на 100.

Преките вложения на турската страна в България са достигнали 1 милиарда евро.

Ако към тях прибавим и индиректните вложения, сумата доближава 2,5 милиарда евро. Към сегашния миг в България има регистрирани и дейни над 2200 компании с турски капитали, които са основали над 4500 работни места. Има избрани области у нас, които съвсем извънредно разчитат за поминъка си на турските вложители. Въпреки този отличен резултат сме си заложили амбициозна цел -

да повишим от номинална позиция стокообмена сред нашите страни с още 30 на 100.

За тази цел сме заложили четири съществени целта “, разгласи министър Пулев. 

На първо място, стана ясно от думите му, представляваното от него ведомство ще опита по-най бързия метод да обезпечи финансови запаси под формата на грантове, финансова помощ посредством разнообразни принадлежности по линия на структурните фондове на Европейски Съюз и по линия на Плана за възобновяване и резистентност. 

„ Министерството на нововъведенията и растежа е най-активното министерство от позиция на ръководството на европейските средства в България. По линия на Плана за възобновяване към този момент успяхме да подкрепим първите 2500 компании в България. Тук приказваме за микро, дребни и междинни предприятия. Това е поддръжка към бизнеси от всяка една област.

953 компании получиха помощ за вложение в произвеждане, за възстановяване на всички метрики, с цел да работят по-ефективно и да не престават да основават работни места.

По линия на първите две процедури от Плана за възобновяване и резистентност към този момент успяхме да подкрепим 94 компании, регистрирани в Бургас. Ресурсът е над 11 млн. лв., което е доста добър резултат “, сподели още Александър Пулев. 

До края на 2023 година би трябвало да бъдат отворени още 10 процедури по Плана за възобновяване и резистентност, разгласи министърът пред представителите на бизнеса. Като втори приоритет би трябвало да бъдат изпълнени и стратегиите на редица структури, измежду които и Българската банка за развиване и Фондът на фондовете, на който към този момент са делегирани 1,2 милиарда лв.. От думите на Александър Пулев стана ясно, че със средствата от другите структури ще бъдат подкрепени съвсем всички стопански действия – от земеделие до мостово финансиране и развиване на индустриалните зони в страната.  

„ Предстои да отворим и нови благоприятни условия за продан на хора, на дипломиран личен състав. Това беше съществена тематика на диалозите, които имахме в Истанбул преди няколко месеца с представители на турския бизнес. Министерството на нововъведенията и растежа към този момент подкрепя създаването на „ синя карта “, която разрешава на екипи от най-малко 10 индивида от страни отвън Европейски Съюз да работят в България в продължение на пет години. Одобрихме и стартъп визите, които са ориентирани към новаторски планове и дават омекотен режим на вписване и работа, още веднъж за бизнеси от страни отвън Европейски Съюз “, уточни Пулев. 

Той добави, че част от ограниченията за повишение на стокообмена сред България и Турция е и предпочитано подписване на меморандуми с всички съответстващи структури в Турция. Първа крачка в тази посока бе направена през февруари в Истанбул, когато беше подписан меморандум за съдействие с една от най-големите индустриални зони край Истанбул. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР