Министерството на инфраструктурата на Сърбия съобщи, че е подписало две

...
Министерството на инфраструктурата на Сърбия съобщи, че е подписало две
Коментари Харесай

Китайски компании ще строят 300 км пътища в Сърбия след инвестиция от €4 милиарда

Министерството на инфраструктурата на Сърбия заяви, че е подписало две покупко-продажби с китайски компании за построяването на към 300 км пътна инфраструктура на стойност до €4 милиарда, написа SeeNews. Страната е подписала сделка за построяването на основна права - 186-километровия високоскоростен път Сомбор-Кикинда в Северна Сърбия, разпрострян се от границата на страната с Унгария до границата с Румъния, се споделя в прессъобщение на Министерството на инфраструктурата.

Строителните действия по високоскоростния път ще стартират идващия месец. Вече има издадени позволения за градеж на първите 5,5 километра от пътя.
 Сърбия построява един от най-големите софтуерни комплекси в Европа за над €400 милиона
Сърбия построява един от най-големите софтуерни комплекси в Европа за над €400 милиона

Кампусът е за биотехнологии и ще бъде посторен в Белград

" Това ще бъде доста значим път, който ще свързва освен северната част на Сърбия, само че и Унгария и Румъния, заради което чакаме да бъде доста претрупан ", съобщи сръбският министър на инфраструктурата Горан Весич след подписването на покупко-продажбите в Пекин.

Втората договорка е за построяването на 105 км автомагистрала, свързваща Белград, Зренянин и Нови Сад.

" Проектирането на тази автомагистрала е в развой на довеждане докрай и се чака работата да стартира през идната година ", разясни Весич.

Високоскоростни влакове

Общата стойност на двете покупко-продажби възлиза сред €3,5 милиарда и €4 милиарда, а имената на китайските реализатори към момента не са оповестени обществено. Освен тези контракти, Сърбия е сключила и договорка за придобиването на пет нови високоскоростни влака от Китай, които дават отговор на всички европейски стандарти и ще могат да се употребяват по релсите в Европейски Съюз. Цената им е €54 милиона.

" Ние преговаряме дълго време с Китай по отношение на този контракт. За €54 милиона купихме пет високоскоростни влака, които ще се движат по линията Белград-Будапеща. Част от тези влакове ще бъдат пуснати в употреба при започване на 2025 година. До края на 2024 година ще приключим нашата част от високоскоростната железопътна линия до Суботица, а още през 2025 година, след тестване на железопътната линия, ще имаме висока бърз трен от Белград до Суботица с време за пътешестване час и 10 минути ", съобщи Весич.

По този метод Сърбия ще бъде обвързвана с Будапеща посредством високоскоростна жп линия.
 Нови бързи влакове ще се движат от Русе до летището в Букурещ със 160 км/ч
Нови бързи влакове ще се движат от Русе до летището в Букурещ със 160 км/ч

Влакът би трябвало да се движи по трасето Русе-Букурещ-Гюргево до края на годината
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР