Министерството на икономиката, търговията и промишлеността на Япония (METI), според

...
Министерството на икономиката, търговията и промишлеността на Япония (METI), според
Коментари Харесай

Япония пусна нов суперкомпютър за генеративен AI

Министерството на стопанската система, търговията и индустрията на Япония (METI), съгласно ресурса Datacenter Dynamics, извършва план за основаване на нов суперкомпютър, предопределен за генеративен AI. Неговите запаси ще бъдат налични посредством облачна платформа за локални компании, които се развиват в съответната област.

Компютърният комплекс ще бъде ситуиран в новия проучвателен център на Японския народен институт за напреднали инженерни науки и технологии (AIST). На основаната за задачата платформа METI ще даде финансиране в размер на $226 милиона. Центърът ще се специализира в региона на суперкомпютрите и квантовите технологии.

Подробности за плана не се разкриват. Според наличната информация, изграждащият се компютърен комплекс ще получи повече от 2000 ускорителя на NVIDIA. В основаването на системата вземат участие интернет експерти на Sakura Internet. Пускането в употреба на суперкомпютъра е планувано за 2024 година

Настоящият суперкомпютър AIST, наименуван още AI Bridging Cloud Infrastructure (ABCI), се употребява от почти 3000 компании и организации. В настоящата ранглиста Top500, той се подрежда на 24-то място с продуктивност от почти 22 Пфлопс. Но на тази система липсват ресурсите за работа с генеративен AI. Бъдещият изчислителен комплекс ще обезпечава почти 2,5 пъти по-висока продуктивност.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР