Министерството на икономиката ще изработи инвестиционна карта за реиндустриализация на

...
Министерството на икономиката ще изработи инвестиционна карта за реиндустриализация на
Коментари Харесай

Държавата ще прави индустриални зони в близост до находищата с полезни изкопаеми

Министерството на стопанската система ще създаде капиталова карта за реиндустриализация на България, която ще е основана на суровините, добивани в страната, оповестиха от ведомството.

Идеята е информацията къде и какви подземни благосъстояния се добиват в страната ни да се дава на непознати вложители и те да бъдат привличани да разкриват индустриални мощности у нас наоколо до източниците на първични материали.

Служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов е разискал през днешния ден тази идея с управлението на Българската минно-геоложка камара. По думите му България разполага с огромни количества подземни благосъстояния, които все още се употребяват напълно за експорт и това са пропуснати изгоди за българската стопанска система.

„ Страната ни би трябвало да спре да бъде донор на първични материали за развитите стопански системи и по тази причина нашата цел е да притеглим вложители, употребяващи нашите запаси, допустимо най-близо до тях “, съобщи министър Стоянов. Така от една страна ще се намалят транспортните разноски на фирмите, а от друга - добавената стойност от тази промишленост ще остава в България.

По думите на министъра страната може да подкрепи развиването на индустриални зони наоколо до огромните залежи на подземни благосъстояния, като дава задоволително атрактивни условия за вложения в тях. Ако се привлекат стратегически вложители, това ще е гаранция за стопански напредък и увеличение на приходите на популацията в цели райони.

От Българската минно-геоложка камара ще окажат цялостно подпомагане за реализация на новата капиталова карта, която ще съдържа опциите за съответни производства по райони в страната, избрани въз основата на съществуващите първични материали. Тя ще бъде предоставена на комерсиалните аташета в посолствата ни в чужбина, които ще имат основна роля за популяризирането ѝ пред задграничния бизнес. Ще бъдат разпознати кои са основните предприятия във всеки бранш по света, употребяващи първични материали, които се добиват в България и пред тях ще бъдат презентирани капиталовите благоприятни условия у нас.

По време на срещата е коментирано, че се намираме в исторически миг, когато редица европейски индустриални компании срещат съществени компликации и търсят нови местоположения. Сега е моментът да представим интензивно всички мощни страни на България, а бизнесът, страната и общините да работят в оптимално тясно съдействие, за заявили участниците в срещата.

От страна на Българската минно-геоложка камара присъединяване в срещата взеха ръководителят на Управителния съвет Николай Вълканов и изпълнителният шеф Иван Митев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР