Министерството на икономиката съобщи кои са 8-те големи компани, които

...
Министерството на икономиката съобщи кои са 8-те големи компани, които
Коментари Харесай

Разкриха 8-те големи компании, получили щедри кредити от ББР

Министерството на стопанската система заяви кои са 8-те огромни компани, които са получили великодушни заеми от Българската банка за развиване.

Вчера служебният министър на стопанската система Кирил Петков " хвърли бомбата ", че ББР е подпомагала финансово огромни компании, вместо да вложи средствата в дребния и междинен бизнес, каквато е формалната ѝ роля. Петков даде обещание да назначи специфична инспекция в ББР, с цел да откри за какво са дадени въпросните заеми и по какъв начин са изразходвани средствата.

По думите на служебния министър най-малко 4 от компаниите, които са получили над 500 млн. лв., са свързани по един или различен метод с някогашния народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски. В първия работен ден след изявлението на Петков пред bTV, упраляваното от него ведомство осветли кои са въпросните 8 компании " галеници " на ББР.
Кои са компаниите
 {{ otherArticle[0].article.title }}
Българските депутати държат 35,25 млн. лв. в банки. Това по...

Свързаните с Пеевски компании най-вероятно са " Слънчев ден ", " Благоевград БТ ", " Маркет инвестмънт " / " Техномаркет ", а също и " Интернешънъл инвестмънтс ". Първите две са получили заеми за над 140 млн. лв. от ББР, а другите – по над 100 млн. лв.. Така общата сума набъбва до цитираните над 500 млн. лв. – или към 40% от финансовите средства на държавната насърчителна банка.

Преди 2 години една от въпросните компании купува петзвезден хотел в Халкидики, като е получила от ББР сред 115 и 120 млн. лева, по информация на " Капитал ". Други две от въпросните 4 огромни компании са получили малко под 150 млн. лева, колкото беше таванът за заем от ББР допреди капиталът ѝ да бъде повишен през предходната година.

Около 150 млн. лв. е получила и компанията " Роудуей кънстракшън ", обвързвана с Румен Гайтански-Вълка. Кредитът е провиснал на новосъздадено сдружение, което употребява средствата да придобие " Пътстройинженеринг " – дребна локална компания от Кърджали, благосъстоятелност на " Био майнинг ", чийто притежател е Гайтански. В резултат компанията на Гайтански регистрира голяма облага, а не е ясно по какъв начин единственият актив на " Роудуей кънстракшън " би могъл да е съответно поръчителство и да генерира задоволителен паричен поток за изплащането му.

Сред получателите на огромни суми е и " Параходство Български Морски Флот " на братята Кирил и Георги Домусчиеви, която е над 60 млн. лв.. поради неизпълнени отговорности по контракта за приватизацията на компанията. Бизнесмените обаче оспорват този дълг, а сагата с неустойката продължава към този момент шеста година.

Сред най-големите заеми на ББР беше още и този за " Транспект " – компания основана да изкупи и рефинансира закъсалия автобусен транспортьор " Юнион Ивкони " и част от " Етап адрес " с финансиране от ББР. Преди това " Юнион Ивкони " се управлява от близка до " Еврохолд " компания (влязла като кредитор) и създателите – един от които някогашен народен представител от ГЕРБ, Ивайло Константинов. През годините обаче компанията е одобрявана по-скоро за част от обръчите на Движение за права и свободи и действително следена от Рамадан Аталай, написа " Капитал ".

Последната огромни компании, получила над 60 млн. лв. заем, е производителят и търговец на горива Инса Ойл на Георги Самуилов.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР