Министерството на икономиката и индустрията засилва контрола над т. нар.

...
Министерството на икономиката и индустрията засилва контрола над т. нар.
Коментари Харесай

Богданов обеща строг контрол върху държавната „черна касичка“

Министерството на стопанската система и промишлеността ускорява контрола над така наречен „ черна касичка “, а точно Държавната консолидационна компания след първичен разбор на нея и предприятията под нейната шапка. В това число влиза промяна на управлението на Държавната консолидационна компания с нов 5-членен състав. Той ще има за цел да направи обстоен разбор на предприятията до месец, като също така е претрупан и с още задания за излекуване на предприятията.

Новото управление е с небосвод на ръководство шест месеца, в границите на които ще се организира обществен конкурс за нов постоянен ръб на шефовете. Той евентуално ще бъде с по-различен формат, тъй че с изключение на от министерството и Агенцията за обществени предприятия глас в избора на управленията да имат и специалисти, работодателски организации – самостоятелни представители. За изпълнителен шеф министърът е избрал Иван Загончев, а в борда на шефовете останалите нови членове са Елена Болтаджиева, Николай Желязков, Венелин Шъков и Десислава Чалъмова.

Справка в Търговския указател демонстрира, че те към момента не са публично сменени, като се чака това да стане до дни. Заявлението за рокадите е подадено в петък, което наподобява не се хареса а водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който в събота разяснява рокадата и заплаши да скапе обединението с „ Продължаваме промяната “.

Министър Богданов призна, че назначенията са напълно негови и не са съгласувани.

Това са обществени предприятия, само че напълно с комерсиална цел. Тези сдружения имат потребност от експертиза, тук не приказваме за политика. Там, където има неефективно ръководство, промени би трябвало да бъдат направени “, съобщи той.

Новото управление ще бъде и първото, което ще работи на по-ниски заплати. За усъвършенстване на разноските министърът смъкна тавана на заплатите в държавните сдружения – по негови думи „ с към 50% “.

Работейки за страната никой не може да чака заплата като в частния бранш “, съобщи още той.

Освен това ще се търси понижаване на представителите на бордовете и ограничение на представителните разноски.

Крайната цел е позитивни финансови резултати, сдруженията да се развиват “.

Въпросната инспекция на ведомството е посочила редица нарушавания като липса на финансови доклади на ДКК и сдружения под нея както за 2021 година, по този начин и за 2022 година Освен това нито ДКК, нито предприятията под него не разполагат с бизнес стратегии, чието осъществяване надлежно да се следи.

Липсата на финансови доклади на ДКК, която ръководи по думите на икономическия министър над 1 милиарда лева капитал, се оказва и проблем за финансовото министерство поради събираните дивиденти в държавната хазна.

На процедура този 1 милиарда лева е „ последните данни, с които разполагаме “ за положението на сдружението, изясни министър Богданов и акцентира, че ведомството ще работи по правенето на система за мониторинг на сдруженията. Нейната концепция е министърът – който и да е той – да знае в действително време какво е финансовото положение на фирмите в неговия обхват, както и паричните потоци.

Нормални системи за надзор на бизнес процесите “, изясни Богданов тази своя концепция.

Целта е въпросната система да бъде направена до края на януари.

Липсата на бизнес стратегии пък не разрешава на ведомството да оцени успеваемостта и свършеното от екипите. Министърът даде поръчка тези стратегии за идващия тригодишен интервал 2024 – 2026 година да бъдат приключени и обществено притежание до края на ноември.

Как може да ги управляваме дейно, в случай че нямаме ясни цели и бюджети “, попита реторично министърът.

Той напомни и раздаваните
стотици милиони за ремонт на язовири
Казусът бе огласен първо от някогашния длъжностен стопански министър Кирил Петков. Именно поради него Петков разказа ДКК като „ черна касичка “. По думите на Богданов от ремонтираните язовири за 600 млн. лева едвам 10 са предадени с нужната документи, само че даже при тях има недостатъци като течове и други.

От изхарчените пари за язовири нямаме нито един признат с надлежните документи с установени качествени промени “, заключи Богданов.

Министърът изясни и че министерството се пробва да си върне платените 80 млн. лева предплатено за плана за създаване на държавен комплекс – концепция, която бе убита в зародиш от първия длъжностен кабинет през 2021 година Богданов разкри, че те са платени и със заем от Българската банка за развиване, който ще се преструктурира до края на годината. В момента по него съдлъжници са и други сдружения под шапката на ДКК.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР