Министерството на финансите започва работа по създаване на единна приходна

...
Министерството на финансите започва работа по създаване на единна приходна
Коментари Харесай

Финансовото министерство слива НАП и Митници заради Шенген


Министерството на финансите стартира работа по основаване на единна приходна организация, която ще сплоти Националната организация за приходите и Агенция " Митници ". Във връзка с преструктурирането, министърът на финансите Асен Василев, в съгласие с министър-председателя Николай Денков, през днешния ден е назначил досегашния шеф на Агенция " Митници " Павел Тонев за собствен консултант, оповестиха от финансовото министерство. Той ще подкрепя работата по основаването на единната приходна организация. Директор на Агенция " Митници " става досегашният заместител изпълнителен шеф на ведомството Петя Банкова.

" Опитът демонстрира, че единните приходни организации водят до по-ефективно администриране на приходите. Сред страните в Европейски Съюз такива са въведени в Дания, Естония, Ирландия, Испания, Литва, Полша, Португалия, Словакия и Унгария. Освен това, единни приходни организации действат в Съединени американски щати и Англия ", показват от министерството.

С друга заповед от през днешния ден министърът на финансите е назначил Илка Димова за шеф на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ). Целта на смяната в управлението е усъвършенстване работата на организацията, за процесите по осъществяване на финансовите инспекции да отговорят на най-хубавите европейски практики. От министерството показват, че Илка Димова е магистър по интернационалните стопански връзки и има дълготраен управнически опит във водещи финансови институции в страната. Досегашният шеф на организацията Стефан Белчев се връща в системата на Министерството на финансите.

По-късно Василев разяснява обединяването по този начин - приемането на България в сухопътния Шенген е точният миг за него, защото по този начин или другояче ще има метаморфоза на границите с Гърция и Румъния. До месец ще бъде направен подробен проект по какъв начин да бъде осъществено.
Приходи
От началото на годината до 19 февруари в бюджета са събрани 685 милиона лв. повече от същия интервал на 2023 година от налози, осигуровки и акцизи, заяви на брифинг министър Асен Василев. Увеличението е надлежно 13.9% при налозите, 9.2% при осигуровките и 11.2% при митата и акцизите, което разрешавало към този момент приходната част на бюджета да се извършва по-добре от заложеното.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР