Министерството на финансите публикува законопроекта за държавния бюджет на страната

...
Министерството на финансите публикува законопроекта за държавния бюджет на страната
Коментари Харесай

Теглим нов дълг от 1 млрд. лв. според правителствения Бюджет 2018

Министерството на финансите разгласява законопроекта за държавния бюджет на страната за 2018 година. С бюджета е оповестена и обновената средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2018-2020 година, която съставлява претекстовете за новата годишна бюджетна рамка.

През 2018 година държавното управление възнамерява поемането на нов вътрешен държавен дълг под формата на Държавни скъпи бумаги (ДЦК) в размер до 1.0 милиарда лева С новия дълг се цели частичното покриване на идните погашения по дълга на обща стойност от 1.6 милиарда лева, в това число 1.2 милиарда лева падежи на държавни скъпи бумаги на вътрешния пазар и 0.4 милиарда лева погашения по външни държавни заеми. Останалата част от 0.6 милиарда лева ще бъде покрита със средства, спестени от обезпеченото финансиране на планувания недостиг за 2017 година заради упованията за уравновесено бюджетно салдо към края на годината.

Приоритетите в предлагането на държавното управление за Бюджет 2018 са фокусирани върху основаването на по-трайни ограничения за продължаването на промените в бранш "Образование ", защитата и сигурността, обществената и здравна политика. В бюджетната рамка за идната година попадат и ограничения за сполучливото осъществяване на Председателството на Съвета на Европейски Съюз през първата половина на 2018 година.

Според кабинета с тяхното предлагането за Бюджет 2018 ще се обезпечи поддръжка за педагогическите експерти и привличане на младежи в бранш "Образование ". Ще продължи и стартиралото през 2017 година нарастване на възнагражденията на педагогическия личен състав в системата на междинното обучение за реализиране двойно нарастване на размера на средствата за хонорари до 2021 година. С цел обвързване на финансирането с качеството на образованието държавното управление предлага да се извърши смяна в системата на делегираните бюджети на учебните заведения - финансирането няма да зависи единствено от броя на децата и учениците, а и от броя на паралелките, от спецификата на района, в който се намира учебното заведение, а в по-дългосрочен интервал и от качеството на просветителния развой.

В обществената сфера от 1 януари 2018 година е планувано нарастване на компенсациите за развъждане на малко дете от една до две годишна възраст. Според плана през 2018 година се планува и продължение на финансирането на обществените услуги "Личен помощник ", "Социален помощник " и "Домашен асистент ".

Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза на кабинета за интервала 2018-2020 година планува увеличение на размера на минималната работна заплата (МРЗ) от 1 януари 2018 година от 460 лева на 510 лева От 1 януари 2019 година МРЗ би трябвало да стане 560 лева, а от 1 януари 2020 година - 610 лева

В сферата на опазването на здравето за 2018 година държавното управление планува в допълнение право на разноски в размер на 400 млн. лева по бюджета на Националната Здравноосигурителна каса (НЗОК). Като предпочитани посоки и действия остават незабавната здравна помощ, електронното опазване на здравето, майчиното и детско опазване на здравето, асистираната репродукция, лечебните заведения за болнична помощ, както и лекарствената политика.

Относно осигурителната политика за интервала 2018-2020 година се планува опазване на съотношенията на осигурителните вноски за фондовете на държавното публично обезпечаване. За 2018 година се покачва размерът на осигурителната вноска за фонд "Пенсии " на ДОО с 1%.

За интервала 2018-2020 година се усилва минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се лица, надлежно за 2018 година в размер на 510 лева.; за 2019 година - 560 лева.; за 2020 година - 610 лева, като отпада скалата за установяване на диференцирани минимални осигурителни приходи, съгласно облагаемия приход. Промяната в механизма ще докара до облекчение на администрирането на този тип приходи, както за Национална агенция за приходите, по този начин и за задължените лица. От началото на 2018 година се планува и нарастване на минималния месечен размер на осигурителния приход за записаните аграрни стопани и тютюнопроизводители от 300 лева на 480 лв..

По отношение на пенсионната политика в интервала 2018-2020 година продължава увеличението на възрастта за придобиване право на пенсия от 1 януари всяка година с по 2 месеца за дамите и с по 1 месец за мъжете.Необходимият застрахователен стаж за придобиване право на пенсия и за двата пола продължава да се усилва с по 2 месеца всяка година до постигане на 35 години и 10 месеца за дамите и 38 години и 10 месеца за мъжете в 2020 година. Минималната възраст за пенсиониране на работещите в бранш "Сигурност " продължава да се усилва с по 2 месеца до постигане на 53 години и 6 месеца през 2020 година.

Бюджетът планува в планувания интервал да се отделят и средства за осъществяване на главната част от огромни планове по Оперативна стратегия "Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014-2020 година, като лот 3.1 и лот 3.3 от Автомагистрала "Струма ", рехабилитация на железопътната инфраструктура и уголемение на метрото в София. Лот 3.2 от Автомагистрала "Струма " обаче не попада за финансиране в плануванаъа от държавното управление бюджетна рамка за интервала 2018-2020 година.

Основните насоки в предлагането на държавното управление за бюджетната рамка 2018-2020 година са запазването на икономическата и финансова непоклатимост и основаването на условия за напредък в сходство със заложените цели, цели и ограничения в Програмата за ръководство на държавното управление на Република България за интервала 2017-2021 година.

Според бюджетната прогноза параметрите на финансовата рамка демонстрират реалистичност на фискалните цели, а точно опазване задачите за недостига по консолидираната фискална стратегия (КФП), заложени в пролетната средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2018-2020 година, надлежно за 2018 и за 2019 година от 1,0 % и 0,5 % от Брутният вътрешен продукт, както и постигане на уравновесена бюджетна позиция през 2020 година, посредством придържане към плавни и премерени консолидационни стъпки в границите на 0,4-0,5 % годишно за прогнозния интервал.

Политиката по приходите в предлагането на бюджетна рамка 2018-200 година е насочена към поддържане на икономическия напредък, възстановяване на бизнес средата и поощряване на вложенията. Това би трябвало да се реализира посредством опазване на ниски равнища на данъчните ставки на корпоративните налози и налозите върху приходите на физическите лица, ограничение на данъчните измами и повишение на макроикономическата и фискална резистентност в дълготраен проект. Приходната част на бюджета в средносрочен проект е с наклонност на понижение от 36,2 % от Брутният вътрешен продукт за 2018 година до 35,5 % от Брутният вътрешен продукт през 2020 година.

В средносрочен проект не се плануват обилни промени при налозите, които са един от главните принадлежности на фискалната политика. С цел постигане на минималните равнища на акцизните ставки в Европейски Съюз и в сходство с контрактувания временен интервал, е предлагането на кабинета предлага поетапно увеличение на акцизната ставка на цигарите за постигане на минималния данък от 177 лева на 1000 къса към 1 януари 2018 година.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР