Министерството на финансите публикува отчет за изразходваните 9 милиарда през

...
Министерството на финансите публикува отчет за изразходваните 9 милиарда през
Коментари Харесай

Министерството на финансите публикува отчет за изразходваните 9 милиарда през декември

Министерството на финансите разгласява доклад за изразходваните 9 милиарда през декември. Институцията оповести структурата и типа на разноските, откакто водачът на " ИТН " Слави Трифонов напусна обединението и съобщи, че държавното управление на Кирил Петков е изхарчило най-голямата сума в историята на България - 9 милиарда лв. за 9 ден.

Информация за структурата и типа на разноските за месец декември 2021 година:

Традиционно през месец декември са съсредоточени обилни по мярка разноски, които надвишават регистрираните през предходните месеци на годината. През последните 20 години, без изключение, в това число и за годините, за които в годишен проект е регистриран бюджетен остатък, размерът на разноските през месец декември е значителен. Статистическите данни на Министерството на финансите демонстрират, че през всичките години след 2000 година бюджетните разноски по КФП за декември надвишават постъпленията за месеца и на месечна база е регистриран недостиг по КФП. Причините за това са разнообразни, само че главните са:

Сезонният темперамент на редица разноски и тяхното повишаване през есенно-зимния интервал в границите на утвърдените разноски за годината;
Сезонност при финансовото строителство и ремонта на инфраструктурни обекти, във връзка със строителния сезон и процедурите по ЗОП;
Преструктуриране на разноските и одобрение на спомагателни разноски за предпочитани политики, ограничения и проекти;
Одобряване на спомагателни разноски с решение на Народното събрание и/или с актуализация на бюджета и други.
Основната част (77,6 %) от разноските за месец декември 2021 година са регистрирани от две бюджетни системи – държавен бюджет (41,6 %) и бюджетите на обществено и здравноосигурителните фондове (36,0 %). Следват регистрираните разноски по бюджетите на общините (13,6 %), разноските по бюджетите по член 13, алинея 3 и алинея 4 от Закона за обществените финанси и Селскостопанската академия (6,2 %) и разноските по сметките за средства от Европейски Съюз (вкл. ДМП) - с условен дял в общо разноските по КФП от 2,5 %.
Основната част (77,6 %) от разноските за месец декември 2021 година са регистрирани от две бюджетни системи – държавен бюджет (41,6 %) и бюджетите на обществено и здравноосигурителните фондове (36,0 %). Следват регистрираните разноски по бюджетите на общините (13,6 %), разноските по бюджетите по член 13, алинея 3 и алинея 4 от Закона за обществените финанси и Селскостопанската академия (6,2%) и разноските по сметките за средства от Европейски Съюз (вкл. ДМП) - с условен дял в общо разноските по КФП от 2,5 %.

При съпоставянето на разпределението на разноските по КФП по бюджетни системи за месец декември 2020 година и 2021 година се обрисуват главните посоки на осъществените разноски през последния месец на годината.

Основните посоки, по които нарастват разноските за декември 2021 година по отношение на регистрираните за същия месец на миналата година са обществената сфера и прилаганите през 2021 година нови стратегии за компенсиране на небитовите консуматори на електрическа сила за справяне с последствията от значителните и неподходящи съмнения на цените на електрическата сила, в това число:

Министерство на енергетиката + 1,297,3 хиляди лева
ДОО: + 818,9 хиляди лева
Общо: + 2,116,2 хиляди лева

Наблюдава се и понижения по други бюджети, с което чистият растеж на разноските по КФП за декември 2022 година по отношение на същия месец на 2021 година е в размер на 1,149.1 хиляди лева, който е по-малък от посочения растеж в Министерство на енергетиката.

От разноските по държавния бюджет посочените в таблицата първостепенни разпоредители с бюджет образуват 82,2% от разноските за декември 2021 година. С максимален размер на разноските за декември 2021 година е Министерството на енергетиката (1 316,4 млн. лева.).



Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР