Министерството на финансите и Българската народна банка публикуваха на страниците

...
Министерството на финансите и Българската народна банка публикуваха на страниците
Коментари Харесай

БНБ и МФ пуснаха често задавани въпроси и отговори

Министерството на финансите и Българската национална банка разгласиха на страниците си в интернет постоянно задавани въпроси и отговори за еврозоната и въвеждането на еврото, оповестява Българска телеграфна агенция.

Сред въпросите, на които се дава разяснителна информация, са какво е еврозона, кои страни са част от нея, за Европейската централна банка, какви са критериите за приемане на еврото, кой дава отговор за координацията на подготовката на България за въвеждане на еврото, какви са изгодите от единната валута, за преходния интервал при замяната на лв. в евро. 

Еврото предлага доста изгоди за жителите, компаниите и стопанските системи на страните, които го употребяват, се акцентира от институциите. Сред преимуществата са елементарно сравняване на цените сред държавите-членки на еврозоната, което ускорява конкуренцията сред предприятията, като по този метод облагодетелства потребителите; ценова стабилност; опция за компаниите по-лесно, по-евтино и по-безопасно да търгуват в еврозоната и с останалата част на света; повишение на икономическата непоклатимост и растежа; по-добре интегрирани и заради това по-ефективни финансови пазари; по-голямо въздействие в международната стопанска система посредством потреблението на втората в света аварийна валута; осезателен знак на европейската еднаквост, се показва в обявата. 

Пълната и вярната информация за въвеждането на еврото в България ще може да се откри на интернет страница, която ще стартира да работи от края на март т.г. и ще бъде главен институционален канал за информиране на жителите и бизнеса за този развой. Информация ще може да се получи и на специфична безвъзмездна телефонна линия, която ще бъде разкрита по-късно. Предвижда се да бъде създадено и мобилно приложение, като неговата функционалност ще бъде да осведоми и да даде опция за пресмятане на цената на артикули и услуги от левове в евро и назад. Предвижда се да бъде извършена и всеобхватна информационна акция.

Зaмянaтa нa лeвa c eвpo ще стане пo ceгaшния ĸypc 1,95583 лева зa 1 eвpo, изясняват от МФ и Българска народна банка. Припомнят също, че задължението на българските управляващи страната ни да се причисли към еврозоната само със настоящия закрепен курс е доказан както в Националния проект за въвеждане на еврото в България, признат от Министерския съвет през май 2022 година, по този начин и в Решението на Народното събрание от 27 октомври 2022 година

Превалутирането на цени и парични единици от левове в евро ще се извърши посредством използване на цялостния дигитален размер на закрепения курс на превръщане - потребление на всичките пет знака след десетичната запетая. Получената сума ще се закръглява до два знака след десетичната запетая въз основата на третия знак след десетичната запетая в сходство със следното математическо предписание за закръгляване:

1. Когато третият знак след десетичната запетая е по-малък от пет, вторият знак след десетичната запетая остава непроменен;

2. Когато третият знак след десетичната запетая е еднакъв или по-голям от пет, вторият знак след десетичната запетая се усилва с едно.

Посочва се също, че не се позволява преизчисляване на цени при курс, друг от закрепения обменен курс. Няма да се позволява налагането на спомагателни такси и комисиони за преизчисляването върху потребителите.

От датата на участие на България в еврозоната всички типове сметки - разплащателни, депозитни, настоящи бюджетни, спестовни, набирателни, ликвидационни и други сметки в локални банки, както и платежни сметки при други снабдители на платежни услуги (платежни институции и сдружения за електронни пари), ще бъдат еднократно, автоматизирано и гратис превалутирани в евро, изясняват от Българска народна банка и МФ. За тези сметки няма да работи временен интервал, което значи, че още от първия ден на приемане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от левовите си сметки единствено евро, без значение дали тегленето ще става посредством АТМ/ПОС устройство или в офис на доставчика на платежни услуги (банка, платежна институция или сдружение за електронни пари). Това е един бърз и комфортен метод за подмяна на левовете с евро без специфичен ангажимент за самия титуляр на сметката, се изяснява в известието. От първия ден на въвеждането на еврото безкасовите заплащания ще се правят единствено в евро.

Обяснява се също, че през първия един месец от датата на въвеждането на единната европейска валута в България левът и еврото ще бъдат в обращение по едно и също време, като и двете валути ще бъдат със статут на законно платежно средство. След приключването на този един месец, еврото ще остане единственото законно платежно средство в страната.

От датата на въвеждане на еврото Българска народна банка ще обменя гратис, в безкрайно количество и без ограничаване във времето банкноти и монети от левове в евро по формалния валутен курс 1,95583 лева зa 1 eвpo, коментират от Българска народна банка и МФ. През първите шест месеца от датата на въвеждане на еврото у нас банките и " Български пощи " ЕАД ще обменят гратис на каса банкноти и монети от левове в евро по формалния валутен курс. През идващите шест месеца банките ще продължат да обменят банкноти и монети от левове в евро, само че ще имат право да постановат такса за тази услуга. След приключването на първите 12 месеца от въвеждане на еврото, банките и " Български пощи " ЕАД могат да преустановят услугата за обмяна на банкноти и монети от левове в евро в брой.

Разяснява се още, че през първия месец от въвеждане на еврото жителите ще могат да заплащат и в двете валути в комерсиалните обекти и центрове за услуги. В този интервал търговците ще имат обвързване да връщат рестото на клиентите си само в евро. Само при положение на справедлива неспособност търговецът ще има право да върне остатъка в брой в левове или в левове и евро. По този метод ще се обезпечи още един обменен канал за подмяна на лв. с еврото и за евакуиране на лв. от обращение, се отбелязва в известието.

Планира се задължението за двойно обозначаване на цените да стартира да работи един месец след решението на Съвета за приемане на еврото в България и да остане в действие 12 месеца след приемането на европейската валута, показват от Българска народна банка и МФ. Двойното обозначаване на цените ще важи и за обществените органи, и по време на този интервал всички суми, дължими от българските жители на страната, в това число налози, такси, следва да се отбелязват в левове и в евро. Същото важи и за сумите, дължими от страната на жителите. 

Посочва се, че замяната на лв. с еврото няма да докара до двойно повишаване на стоките и услугите. 

На въпроса кой ще следи за измами и ще глоби за злоупотреби, се изяснява, че Българска народна банка и Комисията за финансов контрол, в сходство с пълномощията им, ще реализират надзор за съблюдаване условията от поднадзорните им лица – банки, застрахователни и пенсионни сдружения. Основни органи във връзка с контрола и санкционирането на злоупотребите от страна на търговците, свързани с въвеждането на еврото, ще бъдат Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), Комисията за защита на конкуренцията, Националната организация за приходите (НАП) и бранш " Икономическа полиция " към Министерство на вътрешните работи.  Всеки жител ще има право да подаде сигнал за нарушавания до КЗП или до съответния надзорен орган. Търговците, които съзнателно нарушават разпоредбите за превръщане или закръгляване, ще бъдат глобени според настоящото законодателство.

Сигналите за неточни търговци ще могат да се подават посредством интернет страницата на КЗП, на страницата за еврото, както и посредством безплатната телефонна линия за еврото, която ще бъде открита 6 месеца преди датата на въвеждане на еврото.

Обяснява се още, че заплатите ще се изплащат в евро след датата на въвеждане на еврото. Сумите в трудовите контракти следва да бъдат превалутирани в интерес на служителя, като се закръгли сумата до най-близкия евроцент. Ако знакът, който следва последния знак, до който се прави закръгляването, е по-голям от 0, една единица следва да се добави към последния знак или ще бъде избрана нова сума, чиято стойност не е по-ниска от тази в левове. Така при превалутирането сумата да вземем за пример от 1500 лева ще стане 766,94 евро и е допустимо да бъде закръглена от работодателя на 767 евро, се показва в известието.

От датата на въвеждането на еврото всички заеми, в началото отпуснати в левове или заеми с валутна уговорка в евро, ще се смятат за заеми в евро, изясняват още от МФ и Българска народна банка. Няма да се позволява въвеждането на еврото да се употребява като изискване за предоговаряне на клаузи по към този момент подписани контракти сред банките и техните клиенти или като съображение за други сходни дейности от банките във връзка с техните клиенти, които биха ги сложили в по-неблагоприятна финансова позиция по отношение на позицията им преди превалутирането. Това ще важи и за небанковите финансови институции, които дават заеми на клиенти.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР