Министерството на енергетиката е получило информация, че бившият шеф на

...
Министерството на енергетиката е получило информация, че бившият шеф на
Коментари Харесай

Енергийният министър: За Николов от Магнитски имахме данни, че опитва да прокара руско влияние

Министерството на енергетиката е получило информация, че някогашният началник на АЕЦ " Козлодуй " Александър Николов, който попадна в листата " Магнитски ", пробва да прокара съветско въздействие и корупционни практики. Затова управлението на атомната централа е било заменено. Това съобщи в предаването на " Събуди се " енергийният министър Росен Христов.

" Структурираме нещата по безусловно транспарантен метод. Енергетиката е бранш, където бюджетите са големи. Става въпрос за стотици милиарди вложения и разноски за употреба и поддръжка. Не е ненадейно, че има такива апетити. Борим се интензивно против всевъзможни корупционни практики, в това число партнираме с разнообразни служби в страната и чужбина ", безапелационен е Христов. По думите му България приветства всяка помощ и дейна позиция в битката с корупцията.

Със сигурност има опити за съветско въздействие в Министерството на енергетиката, изключително що се касае до нуклеарните технологии, счита министър Христов.

" Нашето решение е твърдо диверсификация и понижаване на зависимостта. Както видяхте декември сключихме два контракта за доставка на ново, свежо нуклеарно гориво ", сподели енергийният министър и добави:  " Едно от първите неща, които направихме, е да сменим управлението на АЕЦ " Козлодуй ", в това число и господин Алесандър Николов, защото имахме информация за сходни практики ".

В същото време самият Александър Николов разяснява пред, че с изненада е научил, че е измежду глобените по американския закон " Магнитски ". Бившият основен изпълнителен шеф на АЕЦ " Козлодуй " попадна под ударите на Съединени американски щати и Англия поради обвиняване в корупция, обвързвана с контракти в енергетиката.

Като някогашен шефове на атомната централа Александър Николов Николов и Иван Генов са приели 5 милиона лв. в подкупи от задгранични лица против гаранции по договорите на АЕЦ " Козлодуй ", пишат в претекстовете си от Министерството на финансите на Съединени американски щати. " В качеството ми на заместник-изпълнителен шеф в интервала 2019-2022 година ресорът продажба на електрическа енергия изобщо не е бил на мое послушание. На мен не ми е известно Румен Овчаров да имал някакъв интерес към компании, които се занимават с продажба на електрическа енергия ", изясни Александър Николов.

Той добави, че електрическата енергия от АЕЦ " Козлодуй " се дава на българската енергийна борса. Александър Николов отхвърли да е взел участие в каквито и да е корупционни схеми.
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР