Министерство на здравеопазването /МЗ/ предложи мерки за ограничаване употребата на

...
Министерство на здравеопазването /МЗ/ предложи мерки за ограничаване употребата на
Коментари Харесай

Здравното министерство ограничава употребата на наргилета

Министерство на опазването на здравето /МЗ/ предложи ограничения за ограничение използването на наргилета и растителни произведения за пушене.

Министерството инициира сформирането на междуведомствена работна група, която ще има за задача да създаде и предложи такива ограничения, оповестяват от Министерство на здравеопазването.

Първата работна среща ще се организира на 30 август с присъединяване на представители на министерствата на стопанската система, на вътрешните работи, на земеделието, храните и горите, на образованието и науката, както и на медицински експерти и представители на локалната власт, имащи отношение към казуса.

Заместник-министърът на опазването на здравето с сектор запазване на публичното здраве Светлана Йорданова, специалисти от Националния център по публично здраве и разбори и от Министерство на здравеопазването са разискали наличните научни доказателства по отношение на здравните опасности и последствията за здравето на пушещите наргиле.

Информацията ще бъде употребена при създаването на ограниченията.

След привършване активността на работната група и предвид на направените оферти Министерство на здравеопазването има подготвеност да пристъпи към законодателна самодейност по повод регулацията и контрола върху използването на наргилета и растителни произведения за пушене.

Към момента използването на наргилета не е регламентирана в българското законодателство. От ведомството напомнят, че опазването на публичното здраве, и в частност - детското опазване на здравето, е залегнало в целите на държавното управление и в Националната здравна тактика 2014-2020.

Употребата на наргиле се трансформира в наклонност измежду младежите, които са уверени, че то е съвсем безвредно, а контролът в заведенията и магазини за наргиле е слаб.

Пушенето на наргиле е доста по-вредно в сравнение с цигарите, защото размерът дим, който се приема в белия дроб от едно изпушено наргиле, е еднакъв на размера пушек от 100 изпушени цигари, уточни пулмологът доктор София Ангелова по Bulgaria ON AIR.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР