Министерство на външните работи излезе с остра позиция, която осъжда

...
Министерство на външните работи излезе с остра позиция, която осъжда
Коментари Харесай

МВнР: Повтарящото се насилие срещу български клубове показват отсъствие на адекватни мерки срещу престъпленията на омраза в РСМ

Министерство на външните работи излезе с остра позиция, която осъжда изрично сериозното престъпно действие, при което на 23 ноември вечерта в Охрид в Република Северна Македония е употребявано огнестрелно оръжие против клуба на жители с българско съзнание " Цар Борис Трети “. Това престъпно действие е третото посягане против този клуб за по-малко от два месеца. Това сподели заместник-министър Костадин Коджабашев на брифинг пред публицисти, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус “.

" МвнР отбелязва реакцията на Външното министерство на РСМ, само че изрично не приема такива тежки престъпни действия да бъдат определяни като вандалски акт, каквото е тяхното виждане по въпроса, добави Коджабашев.

" Във връзка със случая през днешния ден в МвнР беше извикана тази заран на среща изключителният и пълномощен дипломат на Северна Македония у нас Агнеса Руси-Поповска, на която беше връчена протестна нота. В тази остра протестна нота се показва, че повтарящите се образци на ескалиращо принуждение от последните месеци демонстрират на процедура, че систематичното неявяване на целенасочени и съответни ограничения основава чувство за безотговорност и предизвиква мултиплицирането на закононарушенията от ненавист против българите в РСМ. На срещата е очебийно, че България чака да бъдат разкрити причинителите на това закононарушение “, сподели още заместник-министърът.

Той означи, че на форума нощес в Барселона министър Милков е разговарял с външния министър на РСМ Буяр Османи, остро е сложил въпроса за продължаващата ескалация и министър Османи е поел ангажимент оптимално бързо македонската страна да обясни какво тъкмо се е случило.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР