Министерство на образованието и науката/МОН/ е разработило нова методика за

...
Министерство на образованието и науката/МОН/ е разработило нова методика за
Коментари Харесай

Училищата няма да получават пари за броя на учениците, а за знанията им

Министерство на образованието и науката/МОН/ е създало нова методика за оценка на просветителните институции, съгласно която главен аршин за оценка на учебните заведения ще бъде просветителният прогрес на учениците, който те демонстрират в другите стадии на своето образование, оповестиха от МОН.

Системата почива върху математически модел, препоръчан от екип на Световната банка, доработен и приспособен към българските условия през последните години от учени от Софийския университет.

Съгласно методиката, учебните заведения ще бъдат разпределени в избрани групи въз основа на композиция от фактори – тип на обитаемо място, в което се намират, вид учебно заведение, преобладаващият език, който се приказва в фамилиите на учениците, просветителният, общественият и трудовият статус на родителите и други Целта е всяко учебно заведение да се съпоставя със сходни на него учебни заведения.

Доколко ефикасен е бил просветителният развой в обещано учебно заведение, ще излиза наяве, като се съпоставят резултатите от националните външни оценения /НВО/ и матурите на едни и същи възпитаници в другите стадии от тяхното обучение – например резултатите от изпитите в края на VII клас ще се съпоставят с резултатите на същите деца от изпитите в края на IV клас, а резултатите от НВО след Х клас – с тези от НВО след VII клас.

Това ще даде опция за подробен разбор и предприемане на съответни дейности за разпространение на положителните практики в едни учебни заведения и за премахване на аргументите за изоставането в други.

Общата оценка на качеството във всяко учебно заведение ще включва още параметри, които ще бъдат разнообразни за другите видове учебни заведения. При професионалните гимназии ще се взима поради да вземем за пример броят приключили възпитаници, които са си намерили работа по изучаваната специалност.

Предстои необятно публично разискване на новата методика за оценка на добавената стойност в учебното обучение.

Председателят на профсъюз „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “ Юлиян Петров разяснява, че е време да стартира подобен диалог. Директорът на столичното 199 СУ Диян Стаматов счита, че моментът за въвеждане на такава методология не е подобаващ.

„ Последните две години сме в онлайн режим на образование. В безтегловност сме. Смятам, че пост коронавирус интервала ще продължи още няколко месеца. Време, което може да се употребява за спор по тематиката “, добави експертът.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР