Министерство на културата спря неправомерното разкопаване на праисторическата могила Лопките

...
Министерство на културата спря неправомерното разкопаване на праисторическата могила Лопките
Коментари Харесай

С разпореждане на МК: Спряха строителните дейности в праисторическата могила “Лопките“

Министерство на културата спря непозволеното разкопаване на праисторическата могила " Лопките " край село Долнослав. Представител на ведомството е връчил Разпореждане за използване на насилствена административна мярка за прекъсване на плана за създаване на оборудване за в допълнение водоснабдяване в зоната на археологическия монумент на кмета на Асеновград Христо Грудев.
Прочетете още
След като специфична комисия отпред с представители на основна дирекция " Инспекторат за запазване на културното завещание " към МК направиха оглед на обекта в интервала 24.11.-19.12.2022 година, е подхваната тази мярка, до момента в който не се извърши избавително археологическо изследване в зоната на нарушаванията, според член 161, алинея 1 от Закона за културното завещание. Всякакви следващи строителни действия би трябвало да се следят от археолози.

Другото значимо наставление на инспекторите е да бъде изработен обход - търсене от археолозите по трасето на водопровода, с цел да се откри има ли там и други нерегистрирани обекти, защото се планува и създаване на помпена станция. Община Асеновград ще би трябвало да съгласува плана с Националния институт за недвижимо културно завещание.

Както медията ни писа, служащи по воден план на Община Асеновград и ВиК-Пловдив унищожиха при изкопни работи артефакти в Енеолитния паметен комплекс край село Долнослав. Последва реакция на археолога проучвател Росица Миткова от РАМ-Пловдив. Стана ясно, че планът не е минал съгласувателна процедура в НИНКН, каквито са условията на закона, а локалната администрация не е знаела за могилата, която е археологически монумент на културата.

Енеолитният паметен комплекс се намира в аграрен парцел 22839.193.22, област Пловдив, община Асеновград, с. Долнослав, м. Лопките, тип благосъстоятелност - общинска частна, тип територия - земеделска, метод на трайно прилагане за археологически монумент на културата, пл. 5283 кв. м, остарял номер 22, със заповед за утвърждение на Кадастрална карта и кадастрални регистри №РД-18-5/31.012005 година на изпълнителния шеф на Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Тоест би следвало при всевъзможни капиталови планове в региона след информация в АГКК да излиза наяве, че там има подобен обект. Инвеститорът Община Асеновград не е потърсил експертно мнение и от способените институции като Исторически музей-Асеновград и РАМ-Пловдив.

След като казусът стана обществено притежание, кметът Христо Грудев излезе с изказване: " Аз, като кмет и гражданин на общината, желая да заявя изрично, че също съм угрижен за културното ни завещание. То остава отпечатък от живота на нашите прародители и ни споделя техните истории. Уверявам Ви, че сме на страната на хората и ще спомагаме на институциите въпросът да бъде позволен по най-хубавия метод. Важно е да подчертаем, че нашето предпочитание е по едно и също време да се запази културно-историческото ни завещание, само че и да бъде обезпечена питейна вода за естествен живот в модерни условияна жителите на общината от петте села - Червен, Искра, Долнослав, Горнослав и Леново ".

Според кмета всички заинтригувани лица са били известени и никой не е споделил, че в територията на построеното оборудване има археологически монумент. Наш кореспондент насочи питане Община Асеновград подхванала ли е дейности, с цел да запознае археолозите с плана. Оттам ни дадоха отговор следното:

" Процедурата по подготовка за осъществяване на плана продължи месеци наред. В тази връзка, имаше изявления в Държавен вестник, на уеб страницата на общината, в медии, както и публикации по тематиката, изпратени като прессъобщения и оповестени още веднъж на уеб страницата на общината под разнообразни форми. По този метод реализирането на плана бе публикувано и разпространявано до безчет хора, доста преди пускане на действителната работа на терен (каквато, прочее, е практиката при започване на всеки ремонт или нов проект). В този интервал никой от осведомените (т.е. знаещите, че на това място съществува археологическа полезност - археолози, историци, експерти, локални поданици или експерти) не е уведомил някой от ангажираните с реализирането на проектопредложението. Дори при самото започване на строителните действия (беше оповестена публично и публикувано направената " първа копка " ) още веднъж никой не реагира. Освен това, същата - нагледно казано " могила " - не е била обозначена, подсигурена, непокътната, съхранена, оградена и така нататък - по никакъв метод не излиза наяве, че на това място има сходно светилище ".

Макар че евентуално и от Община Асеновград са наясно, би трябвало да подчертаем, че археолозите не са проверяващи служители на реда и биха могли да дадат експертното си мнение, когато то бъде потърсено. Обикновено такива проблеми, свързани с археологически обекти, стават обществени след сигнали на жители. Случаят с праисторическата могила до Долнослав е същият.

Странното е, че след първото посещаване на експертите и установените нарушавания, изкопните действия са траяли и след нов сигнал до Министерство на културата от 13. декември, инспекторите още веднъж са посетили обекта. Така се стига и до използването на насилствената мярка.

Още по тематиката:
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР