Министерство на културата одобри проекта за консервацията и реставрацията на

...
Министерство на културата одобри проекта за консервацията и реставрацията на
Коментари Харесай

ОИ „Старинен Пловдив” връща блясъка на Къща Верен Стамболян


Министерство на културата утвърди плана за консервацията и реставрацията на Къща Верен Стамболян на стойност 101 797.37 лева, оповестиха от ОИ „ Старинен Пловдив “.

Отпуснатите средства ще разрешат да се извършат всички ремонтни и консервационно-реставрационни действия по екстериора на Къщата на Верен Стамболян и да се възвърне достоверният й образ – впечатляващ и въздействащ със своята богата украса и орнаментика.



В плановото предложение е планувано да бъде напълно актуализирана основната фасада като се възвърне достоверният тип на декорацията - на флоралните орнаменти, на пейзажните композиции и шахматния цокъл. Също по този начин ще се възвърне полихромно оцветения дъсчен таван, чийто цветове са избледнели, а мазилката тук-там е напукана и подкожушена. Западната фасада също ще претърпи промени като се възстановят декорациите към дограмата.



Къщата е емблематична за Пловдив, позната през годините като Къща на художниците, а в последните 10 години в нея се съхранява забележителната живописна сбирка на Маестро Димитър Киров.

Това е третият план, който печели ОИ „ Старинен Пловдив” за малко повече от година, а привлечените средства са над 300 000 лева Проектът за консервация и реституция на таваните за Къща Хиндлиян към този момент е изпълнен и признат от комисия на Министерството на културата. Предстои за стартира ремонтът и на Къща Павлити, за която към този момент има извършена социална поръчка, има определен претендент и следва сключване на контракт.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР