Министерство на икономиката пусна за обществено обсъждане дългочаканият проектозакон за

...
Министерство на икономиката пусна за обществено обсъждане дългочаканият проектозакон за
Коментари Харесай

Министерство на икономиката предлага таван на надценката от 10% на 17 продукта

Министерство на стопанската система пусна за публично разискване дългочаканият проектозакон за надценката на хранителни артикули. В плана са записани 17 продукта, които ще могат да получат надценка от магазините до най-много 10 на 100. Текстът е забележим на страницата на ведомството.

Изготвеният все още образцов лист включва: ориз, брашно вид 500, самун " Бял ", самун " Добруджа ", свинско месо – охладено, пилешко месо, кайма 60/40 свинско/телешко охладена, прясно мляко краве 2-3,8 на 100, кисело мляко краве 2-3,8 на 100, краве сирене бяло саламурено, кашкавал от краве мляко, яйца размер М, млечно масло, слънчогледово масло (олио), захар, зрял фасул и храни за кърмачета.

Предвижда се списикът да бъде одобряван със заповед на министъра на стопанската система и промишлеността, в съгласие с министъра на земеделието. Преди това обаче законът би трябвало да бъде признат от новото национално заседание. Към момента въпреки всичко наподобява, че мъчно ще се събере такова болшинство, което да гласоподава сходно скимване, подложено на критика от икономическите специалисти в страната. 

Нормативният акт ще се ползва за период от 6 месеца и единствено за търговци с годишен оборот за миналата календарна година от над 30 млн. лева, които оферират за продажба на дребно храни. Те ще са задължени да дефинират най-малко по един артикул от всеки тип храни, приложени в листата към закона. Търговците ще са задължени да образуват последна цена на определените от тях артикули с оптималната надценка от 10 на 100 от цената на доставчика. Целта на уточнението за размера на оборота е да отпаднат от наредбата дребните хранителни магазини.

 
Законът не разрешава практиката да се издават насрещни фактури за противоположни услуги към доставчика, касаещи тези артикули. По този метод ще се пресекат опитите за заобикаляне на законовите разпореждания, като да вземем за пример търговец заявява, че работи на минимална облага, само че издава фактури за реклама, позициониране и други към доставчика или производителя, разясняват от министерството.

Търговците ще имат обвързване да поддържат задоволителни количества от продуктите с минимална надценка. Те ще бъдат обозначени със специфичен знак, одобрен от Министерството на стопанската система и промишлеността. Забранява се включването на имитиращи артикули измежду избраните от комерсиалните обекти.

С нормативния акт се регламентират и глобите при възможни нарушавания. Лице, което не дефинира артикули с оптималната надценка, ще бъде глобено с санкция в размер до 2 на 100 от осъществения от него оборот в страната през миналата календарна година. Ако търговецът не даде данни за избраните от него артикули, се постанова санкция в размер от 5000 лева, надлежно имуществена глоба в размер от 10 000 лева За търговците, за които е открито, че не поддържат задоволителни количества от определените артикули, се планува санкция в размер от 5000 лева до 50 000 лева, надлежно имуществена глоба в размер от 10 000 лева до 100 000 лева

Контролни функционалности по Закона за надценките на хранителни артикули ще имат Министерството на стопанската система и промишлеността и Комисията за отбрана на потребителите, подпомагани от Националната организация за приходите и Българската организация по сигурност на храните.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР