Министерство на финансите показа късно снощи структурата и вида на

...
Министерство на финансите показа късно снощи структурата и вида на
Коментари Харесай

Финансовото министерство показа за какво са похарчени 9 млрд. лева за 9 дни -

Министерство на финансите сподели късно нощес структурата и типа на разноските за декември предходната година, откакто водачът на " ИТН " Слави Трифонов напусна обединението и съобщи, че държавното управление на Кирил Петков е изхарчило най-голямата сума в историята на България - 9 милиарда лв. за 9 дни.

Традиционно през декември са съсредоточени обилни по мярка разноски, които надвишават регистрираните през предходните месеци на годината. През последните 20 години, без изключение, в това число и за годините, за които в годишен проект е регистриран бюджетен остатък, размерът на разноските през декември е значителен. Статистическите данни на Министерството на финансите демонстрират, че през всичките години след 2000 година бюджетните разноски по КФП за декември надвишават постъпленията за месеца и на месечна база е регистриран недостиг по КФП. Причините за това са разнообразни, само че главните са: 

- Сезонният темперамент на редица разноски и тяхното повишаване през есенно-зимния интервал в границите на утвърдените разноски за годината;
- Сезонност при финансовото строителство и ремонта на инфраструктурни обекти, във връзка със строителния сезон и процедурите по ЗОП;
- Преструктуриране на разноските и одобрение на спомагателни разноски за предпочитани политики, ограничения и проекти;
- Одобряване на спомагателни разноски с решение на Народното събрание и/или с актуализация на бюджета и други.

Основната част (77,6 %) от разноските за декември 2021 година са регистрирани от две бюджетни системи – държавен бюджет (41,6 %) и бюджетите на обществено и здравноосигурителните фондове (36,0 %). Следват регистрираните разноски по бюджетите на общините (13,6 %), разноските по бюджетите по член 13, алинея 3 и алинея 4 от Закона за обществените финанси и Селскостопанската академия (6,2 %) и разноските по сметките за средства от Европейски Съюз (вкл. ДМП) - с условен дял в общо разноските по КФП от 2,5 %. 

Основните посоки, по които нарастват разноските за декември 2021 година по отношение на регистрираните за същия месец на миналата година са обществената сфера и прилаганите през 2021 година нови стратегии за компенсиране на небитовите консуматори на електрическа сила за справяне с последствията от значителните и неподходящи съмнения на цените на електрическата сила, в това число: Министерство на енергетиката +1,297.3 хиляди лева, ДОО + 818.9 хиляди лева, Общо: +2,116.2 хиляди лева. 

Наблюдава се и понижения по други бюджети, с което чистият растеж на разноските по КФП за декември 2022 година по отношение на същия месец на 2021 година е в размер на 1,149.1 хиляди лева, който е по-малък от посочения растеж в Министерство на енергетиката. 



От разноските по държавния бюджет посочените в таблицата първостепенни разпоредители с бюджет образуват 82,2% от разноските за декември 2021 година. С максимален размер е Министерството на енергетиката (1 316,4 млн. лева.). 

По-подробна информация за разноските

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР