Министерствата на фиансите и енергетиката подготвят план за стабилизирането на

...
Министерствата на фиансите и енергетиката подготвят план за стабилизирането на
Коментари Харесай

Какви са опциите пред Булгаргаз за намиране на средства за покупка на газ?

Министерствата на фиансите и енергетиката приготвят проект за стабилизирането на " Булгаргаз ". Това ще бъде и първата стъпка на спешния щаб в енергетиката, защото сега държавното сдружение не разполага с задоволително средства, с цел да купува синьо гориво.

Нито финансовото, нито енергийното излязоха с написан проект в границите на днешния ден. От публичния снабдител обаче не за първи път се сблъскват с този проблем. Причините за това са три:
Решенията на Комисията за енергийно и водно регулиране;

Фактът, че " Булгаргаз " заплаща газа предплатено, а получава парите назад, откакто го продаде;

Неизрядните платци като " Топлофикация София ". Към момента тя слъжи близо над 300 млн. лева, а упованията на Столичната община са, че парите би трябвало да бъдат платени посредством държавна поддръжка.
Към момента " Булгаргаз " взема решение казуса с дефицита на средства посредством заеми, които взима или от компанията си майка - Българския енергиен холдинг (БЕХ), или от кредитни институции, според от това кое е по-изгодно.

Към момента обаче не са подхванати никакви дейности, в това число не е ясно дали в БЕХ има задоволително средства, откакто част от тях бяха конфискувани за подкрепяне на бизнеса. Остава и най-сериозният въпрос - от кое място ще дойдат задоволително количества природен газ след септември.

Вижте повече в директното включване

Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР