Министерският съвет взе решение да прати до Конституционния съд искане

...
Министерският съвет взе решение да прати до Конституционния съд искане
Коментари Харесай

МС иска от Конституционния съд тълкуване на правомощията на Гешев - Темида

Министерският съвет взе решение да прати до Конституционния съд искане за наложително пояснение на главния закон, обвързвано с пълномощията на основния прокурор. В същото искане молим да се разгласи за противоконституционна и наредба в Закона за правосъдната власт, обвързвана с разпорежданите от прокуратурата инспекции.

Това заяви служебният правосъден министър Крум Зарков след днешното съвещание на кабинета. Зарков подсети, че е обявил настояването при встъпването си в служба.

" Според нас е налице прекалено разширение на надзора на основния прокурор върху всички сфери на ръководство на страната и всички органи на централната и локалната власт, което е в прорез с духа и буквата на Конституцията, постановяваща разделяне на управляващите, и гарантираща правовата ни страна ", съобщи Зарков.

Точната дефиниция на въпроса, който служебното държавно управление насочва към Конституционен съд, е: " Допустимо ли е основният прокурор, осъществявайки контрол за правда на прокурорите, да им разпорежда осъществяването на инспекции за съблюдаване на законността във всички сфери на ръководство и на всички админиситративни равнища? "

Зарков акцентира, че това е неприемливо, защото правата на основния прокурор би трябвало да се лимитират до работата на подчинените му обвинители, в границите на техни съществени конституционни отговорности. В настояването до Конституционен съд са илюстрирани ред образци от практиката на прокуратурата, взети от формалните отчети за активността ѝ и нейната пресслужба.

" Главният прокурор и прокуратурата са две извънредно значими институции, само че те не може да се пробват да заместват страната и всичките ѝ органи. Не и в случай че желаеме да живеем в демократична страна ", сподели Крум Зарков.

Той подсети, че при започване на мандата си служебното държавно управление е поело ангажимент да приготви нужните законопроекти на вниманието на идващото Народно събрание, с които да се обезпечи Планът за възобновяване и резистентност.

Един от тези законопроекти са промени в Наказателния кодекс за регламентацията на закононарушенията " засегнатост " и " клюка ". България е била неведнъж осъждана от Европейския съд по правата на индивида, който дефинира като стандарт, че обществените персони и хора на власт би трябвало да търпят рецензия в по-широк обсег, в сравнение с елементарните. Служебният кабинет предлага законодателни промени, които да синхронизират нашето законодателство с европейското:

" Българското законодателство прави тъкмо противоположното и обезпечава по-висока степен на отбрана и, в някои случаи, благоприятни условия за корист с права на органи и лица, които се усещат афектирани или оклеветени, включително и журналистически разработки. Предлага се тези закононарушения да разрешават освобождение от наказателна отговорност и налагане на административно наказване, когато обект на засегнатост е орган на власт, както и се преглеждат размерите на санкциите, тъй че да не бъдат употребявани за способ на налагане на избран тип цензура. "

Друг утвърден от Министерски съвет през днешния ден законопроект е за промени по Наказателно-процесуалния кодекс по тематики, свързани с процесуалните гаранции за деца, обвинени в хода на наказателното произвеждане, както и за минималните стандарти за правата и поддръжката на жертвите на закононарушения. Причината е, че България се е забавила по транспонирането и на тези законодателни промени и Европейска комисия към този момент е почнала наказателна процедура.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР