Министерският съвет се запозна с резултатите от редовното заседание на

...
Министерският съвет се запозна с резултатите от редовното заседание на
Коментари Харесай

Правителството се запозна с резултатите от редовното заседание на Съвета на министрите на земеделие и рибарство на ЕС 

Министерският съвет се срещна с резултатите от постоянното съвещание на Съвета на министрите на земеделието и рибарството на Европейския съюз (ЕС). То се организира в интервала 17-18 октомври 2022 година в гр. Люксембург.

По време на съвещанието министрите разискаха положението на селскостопанските пазари, по-специално вследствие на спора в Украйна. В позицията си страната ни уточни, че използването на принадлежности за бързо влияние е от значително значение за предотвратяването на по-сериозни стопански разтърсвания на пазара на селскостопански артикули на Европейски Съюз. Извънредната поддръжка по Временната рамка за държавна помощ дава опция да се смекчат част от икономическите компликации, с които се сблъскват земеделските стопанства. България приветства удължаването на това подкрепяне до края на 2023 година и упорства таванът да бъде съразмерно повишен.

Министрите организираха задълбочена полемика във връзка с показаната от Комисията информация за импорт на селскостопански артикули в Съюза от трети страни. България уточни, че следва да бъдат изпълнявани идентични на високите стандарти на Европейски Съюз за околната среда, хуманното отношение към животните, здравето на растенията и ветеринарните условия, които европейските производители са длъжни да съблюдават. И напомни, че за страната ни чувствителни въпроси не престават да бъдат вносът на мед, слънчогледово масло и птиче месо от Австралия и страните от МЕРКОСУР. Също по този начин и отбраната на географските означения в съглашението за свободна търговия с Австралия. Относно съглашението на Европейски Съюз с Китай за взаимна отбрана на географски означения, напомни, че азиатската страна става все по-сериозен производител на розово масло, тъй че за България е извънредно значимо Защитеното географско напътствие „ Българско розово масло “ да бъде включено в най-кратки периоди като предпазен артикул в Китай.

Аграрните министри на страните членки дискутираха рестриктивните мерки за съфинансиране на фитосанитарни и ветеринарни стратегии, подбудени от незадоволителни средства в Програмата за единния пазар. Повечето страни, в това число и България, смятат, че това преразпределение на средства ще сътвори затруднения с утвърдените по-рано национални бюджети, които към този момент са изправени пред възходящи провокации, заради скорошните интернационалните рецесии в региона на опазването на здравето и сигурността.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР