Министерският съвет прие решение за откриване на консулство на България

...
Министерският съвет прие решение за откриване на консулство на България
Коментари Харесай

България открива щатно консулство в Барселона

Министерският съвет одобри решение за разкриване на консулство на България в Испания, ръководено от щатно консулско длъжностно лице, със седалище в Барселона и с консулски окръг, обхващащ територията на самостоятелните области Каталуния и Арагон.

По данни на Националния статистически институт на Кралство Испания към 2018 година в страната са регистрирани като непрекъснато живеещи 125 244 българи. От тях 11 239 души, или 9% от цялата българска диаспора в Испания, са в Каталуния. Това прави региона третия максимален правоприемник на българи в кралството след Мадрид и самостоятелната област Валенсия.

Откриването на консулство на България в Барселона е вследствие на вътрешен разбор на Министерство на външните работи и на напъните на държавното управление за възстановяване обслужването на българските жители зад граница. Консулството ще даде по-лесен и бърз достъп до консулски услуги като подаване на заявление за издаване на български документи за идентичност, осъществяване на нотариални заверки на пълномощни и заявления, както и приемане на актове за гражданско положение.

За финансовото застраховане по откриването на консулството Министерският съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Външно министерство за 2019 година в размер до 486 211 лева, от които 16 994 лева са по индикатор „ Персонал”.

Понастоящем живеещите в Каталуния и Арагон българи би трябвало да пътуват до Валенсия или Мадрид за консулски услуги.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР