Министерският съвет прие решение за изплащане на обезщетение в изпълнение

...
Министерският съвет прие решение за изплащане на обезщетение в изпълнение
Коментари Харесай

България плаща 1,6 млн. лв. на Симеон Сакскобургготски по дело в ЕСПЧ

Министерският съвет одобри решение за погашение на обезщетение в осъществяване на решение на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) против България. То е по делото " Сакскобургготски и Хробок против България ", оповестяват от държавната пресслужба.

Европейски съд по правата на човека отхвърли като неприемливи по-голямата част от недоволствата на жалбоподателите и откри нарушавания на член 1 от Протокол № 1 (защита на собствеността) и на член 6 § 1 от Конвенцията за отбрана на правата на индивида и главните свободи (достъп до съд) единствено във връзка с две недоволства, свързани с наложения през 2009 година от Народното събрание (НС) мораториум.

Според Европейски съд по правата на човека мораториумът нарушава правата им на държатели на горски площи, тъй като работи прекомерно дълго и не предстои на обжалване пред съд (чл. 1 от Протокол № 1 ). Другото почетено недоволство е, че жалбоподателите не са могли да апелират пред съд решението на Народно събрание в частта за мораториума върху разпореждането и комерсиалното прилагане на парцелите (чл. 6).

С решението си от 2 май 2023 година Европейски съд по правата на човека приема, че за нарушаването на член 1 от Протокол № 1 следва да присъди на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок обезщетение за имуществени вреди в размер на 1 635 875 евро за целия интервал, през който е в действие мораториума - от 18 ноември 2009 година до сегашния миг.

С оглед на това, че производството е висящо, съдът сложи, че в случай че националните съдилища в последна сметка решат, че Сакскобургготски и Хробок не са притежатели на горските парцели или на някои от тях, то те ще би трябвало да възстановят на страната съответната част от присъденото обезщетение, ако то е изплатено в това време.

При това изискване Европейски съд по правата на човека постановява, че в границите на три месеца от влизане в действие на решението му страната следва да заплати на жалбоподателите обезщетение от 1 635 875 евро, както и 184 евро за разноски и разходи в производството . Съгласно член 46 § 1 от Конвенцията решението по делото " Сакскобургготски и Хробок против България " е наложително за българската страна.

На 18 януари т.г. на първа инстанция Софийският областен съд напълно по делото за собствеността на 16 500 дка рилски гори. Но защото решението не е дефинитивно, на този стадий страната следва да заплати присъденото от Европейски съд по правата на човека обезщетение.
 България заплаща над 87 000 лева по присъди на Съда в Страсбург
България заплаща над 87 000 лева по присъди на Съда в Страсбург

Средствата са за компенсации по три дела
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР