Министерският съвет прие Решение, с което заместник министър-председателят по климатични

...
Министерският съвет прие Решение, с което заместник министър-председателят по климатични
Коментари Харесай

Ето какви решение взе Министерски съвет днес

Министерският съвет одобри Решение, с което заместител министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов се дефинира за ръководител от страна на България на Комисията за запазване на Черно море от замърсяване и за началник на делегацията на България в Международната комисия за запазване на река Дунав, заяви пресцентърът на кабинета.

В края на октомври 2021 година страната ни пое ротационното председателство на Комисията за запазване на Черно море от замърсяване (Черноморската комисия) за едногодишен интервал. Тя е основана по силата на Конвенцията за запазване на Черно море от замърсяване, страни по която са шестте страни от Черноморския район - България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна.

Конвенцията за съдействие при опазването и устойчивото потребление на река Дунав е подписана на 29 юни 1994 година в София и е в действие за страната ни от 6 април 1999 година Изпълнителен орган на Конвенцията е Международната комисия за запазване на река Дунав, която включва ръководителите на делегациите на 15 договарящи страни, в това число и Европейската комисия.

Правителството предлага на президента да бъде променен Указ № 85

Министерският съвет одобри Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на Указ за изменение на Указ № 85 от 28 февруари 2012 година за одобряване на длъжностите във въоръжените сили на Република България и Националната работа за защита, изискващи висши офицерски звания, за заличаването на длъжността " Заместник-директор на дирекция " Операции и обмисляне " в Международния боен секретариат на НАТО в Брюксел, Белгия " поради приключване на мандата за заемането й. Това оповестяват от държавната осведомителна работа.

Три нови специалности стават предпазени

Списъкът на предпазените от страната специалности се добавя с три нови, реши държавното управление през днешния ден. Това са " Локомотиви и вагони " (професия " Монтьор на железопътна техника " ),,,Производство на месо, месни артикули и риба ", (професия,,Оператор в хранително-вкусовата индустрия " ) и " Декоративни скални облицовки " (професия " Каменоделец " ).

" Възобновяеми енергийни източници " (професия " Техник на енергийни уреди и съоръжения " ) и " Горско и ловно стопанство " (професия " Техник-лесовъд " ) се прибавят към листата със специалности с предстоящ дефицит на пазара на труда.

Специалностите " Компютърно планиране и десениране на тъкани площни произведения " (професия " Десенатор на текстил " ),,,Полевъдство " (професия " Растениевъд " ) и " Пчеларство и бубарство " (професия " Техник-животновъд " ) в бъдеще няма да са предпазени. Те към този момент не дават отговор на критерия за уникалност по териториален симптом, тъй като се учат допълнително от четири учебни заведения в страната.

Промените важат за образователната 2022/2023 година.

След актуализацията на листата предпазените специалности стават 51. Те са в областта на машиностроенето, металургията, минното дело, архитектурата, строителството, превоза, електротехниката и енергетиката, приложните изкуства и други

78 са специалностите от специалности, за които има предстоящ дефицит на пазара на труда. Сред тях са машинни техници, машинни оператори, електротехници, електромонтьори, химик технолози, биотехнолози, служащи в стъкларското произвеждане, корабоводители, преводачи от и на български жестов език, полиграфисти и други

Определени са представителите на Министерския съвет в Националния съвет за изискванията на труд

Правителството дефинира представителите на Министерския съвет в Националния съвет за изискванията на труд (НСУТ). По закон съветът се състои от представители на Министерския съвет, Националния застрахователен институт и национално показаните организации на работещите и на работодателите. Промените в състава на НСУТ са по отношение на новата конструкция и състав на Министерския съвет.

Представители на държавното управление в съвета ще бъдат заместникминистри от министерствата, които имат подготвеност по отношение на създаването и реализирането на политиката за обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд: Министерството на труда и обществената политика, Министерството на здравеопазването, Министерството на стопанската система и промишлеността, Министерството на околната среда и водите, Министерството на районното развиване и благоустройството, Министерството на превоза и известията, Министерството на енергетиката и Министерството на земеделието.

С оглед функционалната подготвеност на Изпълнителна организация " Главна ревизия по труда ", обвързвана с реализирането на профилираната контролна активност в региона на безвредните и здравословни условия на труд, в състава на НСУТ е включен и изпълнителният шеф на организацията.

Правителството утвърди желанието на България за присъединение към 14 рекомендации и 3 решения на Организацията за икономическо сътрудничество и раз в региона на околната среда

Правителството утвърди желанието на Република България за присъединение към Препоръка по отношение на ръководството на водите; Препоръка по отношение на материалните потоци и продуктивността на ресурсите; Препоръка по отношение на продуктивността на ресурсите; Препоръка за положителни практики за ръководство на обществените разноски за околната среда; Препоръка по отношение на оценката и процеса на взимане на решения за интегриран превоз и екологична политика; Препоръка по отношение на потреблението на стопански принадлежности за поощряване на опазването и устойчивото потребление на биологичното разнообразие; Препоръка за възстановяване на осъществяването на политиката по околна среда при публичните поръчки; Препоръка за интегрирано ръководство на крайбрежните зони; Препоръка за понижаване на въздействието върху околната среда от потреблението на сила в битовия и комерсиалния сектор; Препоръка за възстановяване на осъществяването на екологичните политики на правителството; Препоръка по отношение на потреблението на стопански принадлежности в политиката по околна среда; Препоръка за надзор на замърсяването на въздуха от изгаряне на изкопаеми горива; Препоръка за ограничение на трафика и икономично възстановяване на градската среда; Препоръка за въглища и околна среда; Решение по отношение на Контрола на трансграничното придвижване на боклуци, предопределени за интервенции по оползотворяване; Решение -Препоръка за понижаване на трансграничното придвижване на отпадъци; Решение за продан на информация по отношение на повреди, които е допустимо да причинят трансгранични вреди.

С решението на Министерския съвет министърът на околната среда и водите се упълномощава да подпише и изпрати молба за присъединение до генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Намерението за Присъединяването към четиринадесетте рекомендации и трите решения на Организацията за икономическо съдействие и развиване е в осъществяване на Пътна карта за интервала 2021 година - 2023 година за ускорение на процеса по присъединение и е удостоверение на волята на страната ни за участие в организацията.

Правителството дефинира " Гъливеър " ЕООД за въздушен транспортьор по линията София - Банкок - София

Правителството дефинира " Гъливеър " ЕООД за въздушен транспортьор, които да оперира по интернационалната въздушна линия София - Банкок - София.

Назначеният въздушен транспортьор е декларирал подготвеност да стартира да извършва постоянни полети по линията София - Банкок - София с периодичност два пъти седмично, в петък и неделя.

Изпълняването на постоянни полети по контрактуваната линия ще сътвори директна въздушна съгласуваност сред Република България и Кралство Тайланд ще усъвършенства свързаността на страната ни с района на Южна Азия. Това ще благоприятства развиването на съдействието в разнообразни сфери.

Правителството дефинира " Гъливеър " ЕООД за въздушен транспортьор по линията София - Мале - София

Правителството дефинира " Гъливеър " ЕООД за въздушен транспортьор, които да оперира по интернационалната въздушна линия София - Мале - София.

Назначеният въздушен транспортьор е декларирал подготвеност да стартира да извършва постоянни полети по линията София - Мале - София с периодичност два пъти седмично, в петък и неделя.

Изпълняването на постоянни полети по контрактуваната линия ще сътвори директна въздушна съгласуваност сред Република България и Република Малдиви и ще усъвършенства свързаността на страната ни с района на Южна Азия. Това ще благоприятства развиването на съдействието в разнообразни сфери и ще даде нови благоприятни условия за пътувания на жителите от двете страни, както и за привличане на пътникопоток от прилежащи страни.

Одобрен е отчетът за касовото осъществяване на държавния бюджет и на главните индикатори на консолидираната фискална проrрама за 2021 година

Правителството утвърди информацията за касовото осъществяване на държавния бюджет и на главните индикатори на консолидираната фискална стратегия (КФП) за 2021 година, направена в осъществяване на член 135, алинея 1 на Закона за обществените финанси, на база на месечните доклади за касовото осъществяване на първостепенните разпоредители с бюджет.

На база на данните от месечните доклади за касово осъществяване на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет бюджетното салдо по КФП на касова основа за 2021 година е негативно в размер на 3 910,4 млн. лева (3,0 % от прогнозния БВП) и се образува от недостиг по националния бюджет в размер на 4 033,5 млн. лева и превишение на приходите над разноските по европейските средства в размер на 123,1 млн. лв.. За съпоставяне заложеният оптимален размер на недостига в обновените планове към Закона за държавния бюджет на Република България (ЗДБРБ) за 2021 година е 4 604,2 млн. лв..

Приходите, помощите и даренията по КФП за 2021 година са в размер на 52 340,1 млн. лева или 103,5 % по отношение на обновените годишни планове. Съпоставени с миналата година, постъпленията нарастват с 8,0 милиарда лева (18, 1 % ). Ръст се регистрира както при данъчните доходи, по този начин и при неданъчните приходи и приходите в частта на помощите и даренията, където постъпват главно грантовете по стратегиите и фондовете на Европейски Съюз и други безплатни средства. Спрямо обновените планове по КФП към ЗДБРБ за 2021 година от септември 2021 година се регистрира преизпълнение на годишния проект с близо 1,8 милиарда лв..

В частта на приходите по националния бюджет най-значителен номинален растеж по отношение на миналата година има при данъчно-осигурителните доходи (5,0 милиарда лева.). Съпоставено с обновените планове към ЗДБРБ за 2021 година, превишение на проекта за годината има при множеството от главните налози и при приходите от здравноосигурителни вноски. Общата сума на данъчните приходи по КФП, включително приходите от осигурителни вноски, възлиза на 40 876,3 млн. лева, което съставлява 103, 7 % по отношение на плануваните за годината данъчни доходи. Постъпленията от налози и осигурителни вноски образуват 78, 1 % от общите приходи по КФП за годината.

Приходите от директни налози са в размер на 8 258,4 млн. лева или 107,4 % по отношение на плануваните в плановете за годината. Постъпленията от косвени налози са в размер на 18 976,3 млн. лева (104,2 % по отношение на плановете за годината), като приходите от Данък добавена стойност са в размер на 12 978,5 млн. лева (105,7 % по отношение на планираните), от акцизи възлизат на 5 659,8 млн. лева (100,3 % по отношение на разчета), а тези от мита са в размер на 289,7 млн. лева (120,1 % по отношение на годишните разчети). Постъпленията от други налози (вкл. имуществени и други налози по ЗКПО) са в размер на 1 411,7 млн. лева или 113,4 % осъществяване на годишните планове. Приходите от обществени и здравноосигурителни вноски са 12 229,9 млн. лева, което съставлява 99,6 % от разчетените за годината.

Неданъчните доходи са в размер на 8 000,4 млн. лева, което съставлява 118,4 % по отношение на годишните планове и се образуват главно от доходи от държавни, общински и правосъдни такси, доходи и приходи от благосъстоятелност, доходи от концесии, доходи от продажба на квоти за излъчвания на парникови газове и други. През месец април 2021 година постъпиха доходи с еднократен за годината резултат в размер на 660 млн. лева с Данък добавена стойност, които съставляват в началото концесионно заплащане за страната от концесията на Летище София. Постъпленията от продажба на квоти за излъчвания на парникови газове за 2021 година са в размер на 1 629,3 млн. лева, като нарастват със 751,4 млн. лева (85,6 %) по отношение на миналата година.

Приходите от помощи и дарения са в размер на 3 463,4 млн. лв..

Разходите по КФП (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) за 2021 година възлизат на 56 250,5 млн. лева, което е 102,0 % по отношение на обновения план за годината. Превишението на плана към ЗДБРБ за 2021 година се дължи главно на утвърдените от Народното събрание по реда на член 26, алинея 1 О от Закона за обществените финанси спомагателни разноски и прехвърляния по държавния бюджет в общ размер на 1,2 милиарда лева за сметка на преизпълнение на данъчните доходи.

Значителният растеж на разноските от 17,6 на 100 по отношение на миналата година е обвързван от една страна с по-ниската база през 2020 година, когато регистрираните разноски за битка с пандемията от COVID-19 бяха доста по-ниски, до момента в който през 2021 година тези разноски са основни и са за цяла година, и въпреки това - на политиката по приходите, политиките в обществената сфера и по-високите разноски за администрацията, заложени в ЗДБРБ за 2021 година.

Разгледани по стопански детайли най-значително повишаване се регистрира при обществените и здравноосигурителните разноски. В частта на разноските за пенсии са изразходени 1,7 милиарда лева за добавки към пенсиите на всички пенсионери (в размер на 50 лв. за месеците от януари до септември и 120 лв. за месеците от октомври до декември). Освен това, в осъществяване на Решение на Народното събрание от 23.12.2021 година за одобрение на спомагателни разноски и прехвърляния по държавния бюджет за 2021 година за сметка на преизпълнение на данъчните доходи за 2021 година (ДВ, бр. 110 от 24.12.2021 г.) бяха обезпечени 750 млн. лева за погашение на добавки към пенсиите на всички пенсионери в размер на 60 лв. за първите шест месеца на 2022 година Наред с това въздействие върху разноските за пенсии оказа и нарастването на размера на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст и на оптималния размер на пенсията от началото на годината, базов резултат от нарастването на пенсиите през юли 2020 година, както и нарастването от месец юли 2021 година. Поради посочените фактори разноските за пенсии регистрират номинален растеж по отношение на 2020 година от 3,1 милиарда лв..

В частта на здравноосигурителните разноски се регистрира повишаване с 0,6 милиарда лева, обвързвано с по-високите разноски за битка с пандемията и въведените механизми за финансиране на здравните заведения по време на действието на изключителна епидемиологична конюнктура: разноски за лекарства, проби, консумативи и защитни средства, средства за поддръжка на личния състав на първа линия в битката с COVID-19 (допълнително месечно заплащане в размер на 1 000 лева.), възнаграждение на изпълнителите на здравна помощ за слагане на ваксини против COVID-19, месечна добавка към възнагражденията на лекарите в размер на 600 лева, на експерти от професионално направление " Здравни грижи " в размер на З60 лева и на санитари в размер на 120 лева и други.

Значителен номинален растеж от близо 2,7 милиарда лева се регистрира и при разноските за дотации за нефинансови предприятия, за което способстват главно заплащанията по Програма за компенсиране на небитовите крайни клиенти на електрическа сила, разноските на Фонд " Сигурност на електроенергийната система ", заплащанията по мярката " 60/40 ", мярката " 80/20 ", мярката " Запази ме ", мярката " Подкрепа посредством оборотен капитал за дребни и междинни предприятия, наранени от краткотрайните противоепидемични ограничения ", управлявана от Национална агенция за приходите, и други. През 2021 година се извършва Програма за компенсиране на небитовите крайни клиенти на електрическа сила, утвърдена с Решение № 739 на Министерския съвет от 2021 година, променена с Решения № 771 и № 885 на Министерския съвет от 2021 година и Програма за компенсиране на разноските на операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи за закупуване на количествата електрическа сила, използвана за софтуерни разноски, утвърдена с Решение № 893 на Министерския съвет от 2021 година, като се планува двете стратегии да продължат да се ползват до март 2022 година. Възможно е стратегиите да бъдат модифицирани и допълнени. В тази връзка обезпечените средства за компенсиране на небитовите консуматори на електрическа сила за справяне с последствията от значителните и неподходящи съмнения на цените на електрическата сила до края на 2021 година са в общ размер на над 1,3 милиарда лева, включително 0,45 милиарда лева в осъществяване на Решение на Народното събрание за одобрение на спомагателни разноски и прехвърляния по държавния бюджет за 2021г. за сметка на преизпълнението на данъчните доходи за 2021 година, за заплащания през първото тримесечие на 2022 година.

Ръст по отношение на 2020 година се регистрира и в частта на предоставените дотации за болнична помощ, където разноските нарастват с 0,2 милиарда лв.. Нелихвените разноски за 2021 година са в размер на 53 941,0 млн. лева, което съставлява 101,9 % по отношение на годишния план. Текущите нелихвени разноски са в размер на 50 028,8 млн. лв.. Капиталовите разноски (вкл. чистия приръст на държавния резерв) възлизат на 3 866,3 млн. лв.. Предоставените настоящи и финансови прехвърляния за чужбина са в размер на 45,9 млн. лв.. Лихвените заплащания са в размер на 628,5 млн. лева (95,6 % от плануваните за 2021 година).

Вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към 31.12.2021 година от централния бюджет, възлиза на 1 681,О млн. лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз. Размерът на фискалния запас към 31.12.2021 година е 10,7 милиарда лева, в това число 9,7 милиарда лева депозити на фискалния запас в Българска народна банка и банки и 1,0 милиарда лева вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разноски, задатъци и други.

Правителството утвърди изплащането на 5 500 евро обезщетение след съглашение по дело пред Европейски съд по правата на човека

С горепосоченото дело се повдигат недоволства за нарушавания на член 6, член 8, член 13 и член 1 от Протокол 1 към Конвенцията за отбрана правата на индивида и главните свободи (,,Конвенцията " ). Жалбоподателят твърди, че отстраняването му от служба като ръководител на Военно-апелативния съд през 2014 година за неустановен период и без никакво заплащане не е прегледано от самостоятелен и неутрален съд, който да се произнесе с стимулирано решение, както и че то съставлява непропорционална интервенция в правото му на персонален и професионален живот и в правото му на благосъстоятелност. Той твърди още, че не е разполагал с съответно вътрешноправно средство за отбрана от тази интервенция.

В светлината на константната процедура на Европейски съд по правата на човека спомага на страните да реализират приятелско съглашение, в случай че българското държавно управление се съгласи да заплати на жалбоподателя обезщетение в размер на 5 500 евро за претърпените от него неимуществени вреди, разноски и разходи.

Министерският съвет одобри решение за погашение на общо 23 061 лева компенсации по четири решения на Европейски съд по правата на човека

Министерският съвет одобри решение за погашение на общо 23 061 лева (двадесет и три хиляди шестдесет и един лева), представляващи компенсации в осъществяване на четири решения на Европейския съд по правата на индивида против България. Те са постановени в интервала 16.11.2021 година -21.12.2021 година

Отчуждават се парцели в с. Калояновец за построяването на пътен надлез на жп сектора Пловдив - Бургас

С решение на Министерския съвет се отчуждават парцели частна благосъстоятелност за построяването на пътен надлез в землището и урбанизираната територия на с. Калояновец, община Стара Загора. Надлезът е част от жп сектора Пловдив - Бургас, който е народен обект и е част от железопътната автомагистрала " Пловдив разпределителна-изток - Стара Загора - Зимница - Карнобат - Бургас ".

Средствата за обезщетяване на притежателите, респективно правоимащите лица, на засегнатите парцели са за сметка на Национална компания " Железопътна инфраструктура " и се обезпечават по Оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014-2020.

Решението може да се апелира пред административния съд по местоположение на парцелите в 14-дневен период от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

За ратификация е препоръчано съглашението за безплатна финансова помощ сред държавното управление на България и МАР по отношение на деветнадесетото зареждане на ресурсите на Асоциацията

Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира Споразумението за безплатна финансова помощ сред държавното управление на Република България и Международната асоциация за развиване (МАР) по отношение на деветнадесетото зареждане на ресурсите на МАР (MAP19), подписано посредством замяна на писма от 1 и 2 ноември 2021 година

Намерението за присъединяване на страната ни като донор в 19-ото зареждане на МАР е утвърдено с Решение на Министерския съвет през 2019 година и декларирано от българска страна на среща на Асоциацията със страните членки през декември същата година в Стокхолм, Швеция.

Споразумението планува Република България да даде безплатна финансова помощ на МАР в размер на 2,7 млн. евро, като средствата ще бъдат употребявани за разпределяне на финансиране под формата на безплатни помощи и гаранции в допълнение към заемите за финансиране на планове, утвърдени от изпълнителните шефове на Асоциацията през интервала наМАР19.

Деветнадесетото зареждане на МАР съставлява изчерпателен пакет от ограничения в поддръжка на развиването на най-бедните и уязвими страни в света. Приоритетните тематики, по които е реализирано единодушие от участниците в 19-ото зареждане на МАР, върху които да бъде фокусирана активността на асоциацията, са работни места и икономическа трансформация; въпроси, свързани с равенството сред половете и развитието; климатични промени; накърнимост, спорове и насилие; и ръководство и институции.

Международната асоциация за развиване е организация от Групата на Световната банка, основана през 1960 година за допълнение активността на МБВР посредством поощряване на икономическото развиване, увеличение на продуктивността и повишение на стандартите на живот в по-слабо развитите територии на света. МАР подкрепя най-бедните страни посредством даване на заеми при субсидиарни условия, безплатни помощи и техническа помощ, а също по този начин се ангажира с облекчение на дълг по линия на разнообразни начинания.

Република България е пълновръстен член на МАР от 3 ноември 2021 година

За ратификация е препоръчан меморандум по отношение на Международното учебно заведение във Върховното Главно Командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа

Министерският съвет на Република България одобри решение, с което предлага на Народното събрание да ратифицира Меморандум за съгласие по отношение на организацията, администрирането и финансирането на Международното учебно заведение във Върховното Главно Командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE). С присъединяване на страната ни в Меморандума се дава опция за качествено предучилищно, главно и приблизително обучение на децата на дълготрайно командированите български военнослужещи на национални и интернационалните длъжности в региона на SHAPE.

Министерският съвет актуализира състава на Междуведомствения координационен механизъм за присъединение на България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз

Правителството одобри решение, с което актуализира и разшири състава на Междуведомствения координационен механизъм (МКМ) за присъединение на България към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) по отношение на новата конструкция на Министерския съвет. С смяната се цели обезпечаването на пълноценната активност на изпълнителната власт за реализиране на стратегическата цел за присъединение на страната ни към Организацията за икономическо сътрудничество и раз и основаването на условия за ускорение на подготовката за участие в Организацията.

Създаденият през 2017 година МКМ под председателството на министъра на външните работи през годините се утвърди като значим инструмент за съгласуване на цялостната активност, ориентирана към задълбочаване на съдействието с Организацията.

В своя обновен състав с присъединяване на всички отраслови министерства МКМ ще продължи да работи за постигането на пореден прогрес във всички предпочитани области на взаимоотношение с Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Одобрена е позицията на Република България по дело на Съда на Европейския съюз

Правителството утвърди позицията на Република България по дело С-343/21, Заместник изпълнителен шеф на Държавен фонд " Земеделие ", на Съда на Европейския съюз, формирано въз основа на преюдициално питане на Върховния административен съд на Република България.

Преюдициалното питане е отправено от Върховния административен съд и е с предмет пояснение на наредбата на член 45, параграф 4 от Регламент (ЕО) № 1974/2006 на Комисията от 15 декември 2006 година за определянето на подробни правила за използване на Регламент (ЕО) № 1698/2005 на Съвета по отношение на подкрепяне на развиването на селските региони от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони, (ОВ L 368, 23.12.2006г., стр. 15 -73) и наредбата на член 31 от Регламент (ЕО) № 73/2009 на Съвета от 19 януари 2009 година за определяне на общи правила за схеми за непосредствено подкрепяне в границите на Общата селскостопанска политика и за определяне на някои схеми за подкрепяне на аграрни стопани, за изменение на регламенти (ЕО) No 1290/2005, (ЕО) № 247/2006, (ЕО) № 378/2007 и за анулация на Регламент (ЕО) № 1782/2003, (ОВ L 30, 31.1.2009 година, стр. 16 - 99).

Правителството утвърди годишен отчет за активността на Съвета по европейските въпроси през 2021 година

Министерският съвет одобри Годишен отчет за активността на Съвета по европейските въпроси през 2021 година

Годишният отчет съдържа информация за взетите от Съвета по европейските въпроси (СЕВ) решения и за осъществяването на отговорностите, произлизащи от участието на Република България в Европейски Съюз, през 2021 година През миналата година СЕВ одобри общо 534 решения, свързани с одобрение на стратегическите документи по въпросите на Европейски Съюз, Планът за деяние с ограниченията произлизащи от участието на България в Европейски Съюз за 2021 година и ежемесечните му доклади, плановете на позиции на страната ни за присъединяване в съвещания на другите формати на Съвета на Европейски Съюз и отчети, отчитащи резултатите от тях, рамковите позиции по новите законодателни оферти на Европейската комисия, позициите и спомагателни информации по процедури за нарушавания против България, както и редица въпроси от координационен темперамент.

През 2021 година променената организация на работа в границите на координационния механизъм по въпросите на Европейски Съюз, заради зародилата пандемия от COVID-19, постановяваше дейна и приспособена към изискванията активност на Съвета по европейските въпроси. И през 2021 година продължи да се следи наклонност на увеличаващ се интензитет на работа на европейските институции (повече обществени съвещания и законодателни оферти от Европейска комисия, повишен брой признати актове и оповестени в Официалния вестник на Европейски Съюз и др.), както и възходящ размер въпроси с водоравен темперамент на равнище Европейски Съюз, което изискваше високо равнище на съгласуваност и предварителна координация в границите на координационния механизъм по въпросите на Европейски Съюз. Публикувайки информация на Фейсбук страницата на координационния механизъм по въпросите на Европейски Съюз по отношение на взетите решения на СЕВ, както и по настоящи тематики от дневния ред на Европейски Съюз, се осигуряваше гласност и бистрота в работата. През отчетния интервал са оповестени 130 известия, като се следи наклонността на разширение кръга на потребителите на тази информация.

Правителството одобри позицията на България за присъединяване в съвещание на Съвет Външни работи (Търговия)

Правителството одобри позицията на България за присъединяване в съвещание на Съвет Външни работи (Търговия) на Европейския съюз в гр. Марсилия, Франция, 14 февруари 2022 година

В дневния ред на съвещанието са включени за разискване настоящото положение на комерсиалните връзки сред Европейски Съюз и Африка и подготовката за идващото съвещание на Съвета по търговия и технологии (СТТ) сред Европейски Съюз и Съединени американски щати. В точка всякакви министрите ще бъдат осведомени по отношение на последните развития по отношение на комерсиалните ограничавания, наложени от Китай против Литва.

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в Съвета на Европейски Съюз по превоз, телекомуникации и енергетика, формат " Телекомуникации "

Кабинетът се срещна с резултатите от българското присъединяване в Съвета на Европейски Съюз по превоз, телекомуникации и енергетика (формат " Телекомуникации " ).

Правителството се срещна с резултатите от българското присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейския съюз (ЕС) по превоз, телекомуникации и енергетика (формат " Телекомуникации " ), което се състоя на 3 декември 2021 година, в гр. Брюксел, Кралство Белгия.

В рамките на съвещанието беше прегледан общият метод по предлагането за Директива по отношение на ограничения за високо общо равнище на киберсигурност в Съюза, както и отчетите за напредъка по предложенията за Регламент за установяване на хармонизирани правила по отношение на изкуствения разсъдък (Акт за изкуствения интелект), Регламент по отношение на рамката за европейска цифрова еднаквост и Решение по отношение на пътя към цифровото десетилетие.

В хода на полемиката беше разисквана тематиката за цифровите права и правила, като основа за общото отстояване на цифровата еднаквост на Европейски Съюз на международно равнище и за популяризирането на достиженията на демократичните права, правила и полезности на Европейски Съюз в международен мащаб.

Одобрен е отчет с резултатите от постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси

Министерският съвет утвърди отчет с резултатите от постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), извършено на 18 януари 2022 година в Брюксел.

По време на съвещанието Френското председателство показа своите цели в региона на икономическите и финансовите въпроси за първата половина на 2022 година

В рамките на Европейския учебен срок Съветът одобри изводи по отношение на Доклада за механизма за предизвестие за 2022 година и Годишния преглед за резистентен напредък за 2022 година Беше утвърдена и рекомендацията за икономическата политика на Еврозоната за тази година.

Министрите обмениха отзиви по отношение на настоящото положение на използването на Механизма за възобновяване и резистентност и показаха политически насоки по отношение на предлагането за инструкция на Съвета за обезпечаване на световно минимално данъчно облагане на мултинационални компании в Европейски Съюз.

Министерският съвет утвърди промени в Закона за ръководство на средствата от Европейските структурни и капиталови фондове

Със свое решение държавното управление утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за ръководство на средствата от Европейските структурни и капиталови фондове.

С препоръчаните промени ще се подсигуряват вярното и дейно използване на нормативната уредба, регламентираща осъществяването и ръководството на средствата от фондовете на Европейски Съюз.

Измененията и допълненията са свързани с признатата конструкция на Министерския съвет и Споразумението за взаимно ръководство на Република България за интервала 2021 - 2025 година, в които се планува дирекция " Централно координационно звено " от администрацията на Министерски съвет да премине към Министерството на финансите. По този метод ще се реализиране оптималната успеваемост и оптимизация на администрацията, като бъде развъртян експертният капацитет по съгласуваност, ръководство и надзор на средствата от Европейски Съюз с оглед сполучливото осъществяване на оперативните стратегии.

Предложените промени и допълнения са в сходство с Регламент (ЕС) № 1303/2013 година и със Споразумението за партньорство на Република България, очертаващо помощта от Европейските структурни и капиталови фондове за интервала 2014-2020 година.

Правителството одобри Постановление за приемане на Наредба за изискванията и реда за издаване, връщане и предпазване на дипломатически и служебни паспорти

Министерският съвет одобри Постановление за приемане на Наредба за изискванията и реда за издаване, връщане и предпазване на дипломатически и служебни паспорти.

С приемането на акта подзаконовата нормативна уредба се привежда в сходство с последните промени на Закона за българските персонални документи от 12.03.2021 година и се усъвършенства националното законодателство в региона.

Дипломатически и служебни паспорти се издават от Министерство на външните работи и се подписват от министъра на външните работи или от оправомощени от него длъжностни лица, след осъществяване на инспекция за съществуването на законово съображение за тяхното издаване.

Наредбата регламентира детайлно процедурата, съпътстващите документи за всяко едно съображение и оправомощения орган за внасяне на искане и надлежно за взимане на решение за издаване. Регламентира се и редът за връщане и предпазване на дипломатическите и служебните паспорти.

По този метод се реализира по-висока правна сигурност и се минимализират опциите за корист с право и потребление на привилегиите, които дават този тип паспорти. Най-вече това се отнася за случаите на безвизово пътешестване в чужбина до трети страни, с които има подписани съглашения за освобождение от условието за виза на притежателите на дипломатически и служебни паспорти.

Одобрена е българската позиция за неофициалното съвещание на EPSCO, част " Здравеопазване "

Министерският съвет утвърди позицията на България и мандата за нейното показване в неофициално съвещание на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси (част " Здравеопазване " ) /EPSCO/, което ще се организира на 10 февруари, в Гренобъл, Франция.

В рамките на първата сесия страните членки на Европейски Съюз ще споделят вижданията си по отношение на вероятно разширение на дейностите във връзка с Европейския здравен съюз, в това число вероятните области на деяние в областта на опазването на здравето, в които Европейски Съюз може да има добавена стойност. На срещата на здравните министри ще бъде разискван и методът " Едно здраве ", както България ще даде информация и за подготвяния сега нов Национален проект за антимикробната устойчивост, съгласуван с цялостния съгласуван метод (т.нар. One-Health).

Дискусията в границите на третата сесия ще обхване тематиката за методите и инструментите за Европейски здравен съюз.

Правителството одобри Решение за удължение с три месеца на мандата на националния член и на неговия асистент в Eurojust от Република България, както и за установяване на заместител на националния член

Министерският съвет одобри решение прокурорът от Върховната касационна прокуратура Иванка Тодорова Которова - Духлакова, избрана за народен член в Евроюст от Република България, да извършва своите функционалности още 3 месеца. Със същото решение Министерският съвет удължи с 3 месеца мандата на прокурора от Софийската градска прокуратура Димитър Хаджийски като асистент на националния член, както и дефинира прокурор Елка Темелкова Ваклинова от Софийската градска прокуратура за заместител на националния член в Евроюст (Eurojust) от Република България.

Прокурор Иванка Которова е избрана за народен член с решение № 30/22.01.2018 година на Министерския съвет за период от четири години, считано от 12 февруари 2018 година, с всекидневно работно място в гр. Хага, Кралство Нидерландия. Мандатът на госпожа Которова в Националното бюро на Република България в Евроюст изтича на 12.02.2022 година Действащата все още правна рамка, регламентираща действието на Евроюст, дава опция за еднократно удължение на мандата на националния член за период от общо 5 години.

Евроюст е профилирана конструкция на Европейския съюз. Създаден е с Решение на Съвета на Европейски Съюз от 28 февруари 2002 година като орган за усилване на битката против тежката престъпност. Задачата му е да поддържа и ускорява координацията и съдействието сред националните органи за следствие и правосъдно гонене на тежки закононарушения, засягащи две или повече страни членки, или изискваща правосъдно гонене върху обща основа въз основата на осъществените оперативни дейности и на информацията, предоставена от органите на страните членки и от Европол.

Съставът на Евроюст включва по един народен член, командирован от всяка страна членка, заместител на националния член и друго лице, настоящо като асистент.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР