Министерският съвет прие нов пакет от военна и военнотехническа помощ

...
Министерският съвет прие нов пакет от военна и военнотехническа помощ
Коментари Харесай

Важните новини през седмицата

Министерският съвет одобри нов пакет от военна и военнотехническа помощ за Украйна, съпоставима с тази, отпусната от служебното държавно управление. " Ние вадим от складовете неща, които са в годно положение, имат още запас, само че са на 30-40 години ", сподели министърът на защитата Тодор Тагарев. Правителството ускорява защитата на военните фабрики в България, откакто избухна пожар и гърмежи в хранилища за муниции в Карнобат, благосъстоятелност на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Подозренията са, че е допустимо служби, свързани с Русия, да стоят зад тези събития и те да са свързани със поръчката, че България ще изпрати военна помощ на Украйна и ще взе участие в общия европейски пакт за доставката на снаряди.

Министерският съвет одобри нов пакет от военна и военнотехническа помощ за Украйна, съпоставима с тази, отпусната от служебното държавно управление. " Ние вадим от складовете неща, които са в годно положение, имат още запас, само че са на 30-40 години ", сподели министърът на защитата Тодор Тагарев.

Правителството ускорява защитата на военните фабрики в България, откакто избухна пожар и гърмежи в хранилища за муниции в Карнобат, благосъстоятелност на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Подозренията са, че е допустимо служби, свързани с Русия, да стоят зад тези събития и те да са свързани със поръчката, че България ще изпрати военна помощ на Украйна и ще взе участие в общия европейски пакт за доставката на снаряди.

Лидерът на " Възраждане " поради следващия си пост във Фейсбук, съдържащ тирада на омразата. Проверката е за подбудителство към принуждение и ненавист с израза " тази уродлива сган да бъде унищожена ". Възложена е взаимна инспекция от ДАНС и отдел " Киберпрестъпност " при ГДБОП на Министерство на вътрешните работи.

против отстраняването му като зам.-председател на Народното събрание през 2018 година поради изявление че " Народният съд е належащо и неизбежно военновременно правораздаване ". Според Европейски съд по правата на човека проповядването на подобен тип тежко принуждение против политически съперници не може да е предпазена тирада.
Изненадваща среща сред ГЕРБ, ПП/ДБ и Движение за права и свободи на тематика измененията в конституцията се организира в сряда в Народното събрание. След нея депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски разгласи, че ще бъде образувана нова комисия по конституционни въпроси, в която той се отказал да взе участие. Фотограф: Юлия Лазарова Реклама
Свят

Германия изрази възражения против проектите на Брюксел да наложи запор на замразени активи на Руската централна банка за възобновяване на Украйна. Берлин предизвести, че прибързаната стъпка може да провокира правни или финансови опасности. Европейската комисия работи по проект, който би могъл да набере милиарди евро, като изиска от финансовите институции, притежаващи замразени съветски активи, да предадат част от получените облаги и да се употребяват за възобновяване на Украйна.

Президентът Джо Байдън разгласи нова епоха в връзките сред Съединени американски щати и Индия, откакто посрещна в Белия дом индийския министър-председател Нарендра Моди . Двамата водачи оповестиха покупко-продажби в региона на защитата и търговията, ориентирани към противопоставяне на световното въздействие на Китай. Партньорството е " по-силно, по-близко и по-динамично от когато и да било в историята ", съобщи Байдън на взаимна конференция с Моди.

Шведският министър председател Улф Кристершон сподели, че страната желае да се причисли към НАТО преди или на срещата на върха във Вилнюс идващия месец , макар че не е несъмнено, че ще може да го направи до тогава. Швеция и Финландия изоставиха десетилетната си политика на военна необвързаност след нахлуването на Русия в Украйна предходната година, търсейки по-голяма сигурност посредством присъединение към НАТО. Финландия стана член на алианса през април, само че процесът е по-бавен за Швеция.
Проливен дъжд наводни Берлин и спря публичния превоз в немската столица Източник: Reuters Реклама
Икономика
6 млн. тона и даже повече се чака да бъде реколтата от пшеница в България през тази година, разгласи земеделският министър Кирил Вътев.
Държавният дълг на България ще доближи 60 милиарда лева към края на 2025 година, а разноските по обслужването му ще набъбнат с 1 милиарда лева Това е заложено в тактиката за ръководство на държавния дълг, оповестена на уеб страницата на Министерството на финансите. С максимален дял сега - 70%, е външният дълг. През тази година отговорностите, в това число държавно обезпеченият дълг, се чака да са 42.86 милиарда лева, а лихвите по тях са 784 млн. лева През 2025 година разноските по обслужване на дълга ще набъбнат до 1.723 милиарда лева

Правителството реши да насочи 350 млн. евро от бюджета на оперативните стратегии от предходния програмен интервал (2014 - 2020 г.) за покриване на енергийните потребности на бизнеса и крайните консуматори. Това беше тълкувано от мнозина като продължение на обезщетенията за ток на компаниите, макар че още преди месец Европейска комисия прикани всички енергийни помощи да бъдат спрени. Нови обезщетения за електрическа енергия най-малко към този момент няма да има, а с оповестената мярка се прави опит да се спасят неусвоени европейски средства и да се вкарат в бюджета.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР