Министерският съвет прие днес решение за изплащане на 227 300

...
Министерският съвет прие днес решение за изплащане на 227 300
Коментари Харесай

Хазната изплаща 227 300 лева обезщетения заради бавно правосъдие

Министерският съвет одобри през днешния ден решение за погашение на 227 300 лв. компенсации за постепенно правораздаване. Средствата са от бюджета на Министерството на правораздаването за второто тримесечие на 2020 година и са изплатени след подписани съглашения.

Изплащането на компенсации за вреди от постепенно правораздаване се реализира по реда в Закона за правосъдната власт. Заявления против актове, дейности или бездействия на органите на правосъдната власт, с които се нарушава правото на разглеждане и решение на делото в рационален период, могат да подават страни по завършени цивилен, административни и наказателни производства, както и обвинени, потърпевши или ощетени юридически лица по прекъснати досъдебни производства. Заявленията се преглеждат от профилирано звено на Инспектората към Висшия правосъден съвет, където се прави инспекция на събитията, а произнасянето по преписката се дължи в 6-месечен период от постъпването на заявките.

Ако бъде преценено, че правото на заявителя на правораздаване в рационален период е било нарушено, министърът на правораздаването или посочено от него лице дефинира размера на компенсацията, съгласно практиката на Европейския съд по правата на индивида и предлага подписване на съглашение със заявителя.

В продължение на години бавното правораздаване се явява сериозен проблем, поради който ежемесечно страната изплаща крупни суми на потърпевшите. През 2015 година тогавашният правосъден министър Христо Иванов разгласи в собствен отчет, че страната заплаща приблизително по 100 хиляди лв. на месец поради постепенно правораздаване. За 2019 година този вид масрафи са надхвърлили сумата от 600 000 лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР