Министерският съвет отпусна допълнителни средства по бюджета на Министерството на

...
Министерският съвет отпусна допълнителни средства по бюджета на Министерството на
Коментари Харесай

Министърът на туризма: Хотелиерите ще си получат обещаните пари за бежанците от Украйна


Министерският съвет отпусна спомагателни средства по бюджета на Министерството на туризма, с цел да могат хотелиерите, настанили бежанци, да си получат дължимите пари за месеците юни, юли и август. 

" Обещаните пари за хотелиерите, настанили бежанци от Украйна, са налични и ще си ги получат. Става въпрос за средствата, дължими за месеците юни, юли и 95% за август, което е към 8 млн. лева Това са средствата по втората част от програмата. А първата част на програмата - март, април и май, също ще бъде изчистена, уповавам се до края на октомври да платим дължимото и за септември. Всичко, което държим  към бранш " Туризъм ", би трябвало да бъде изчистено до края на мандата на това служебно държавно управление ", съобщи служебният министър на туризма Илин Димитров в студиото на  " България заран ".

Той няма отговор дали програмата за настаняване на украински бежанци ще бъде продължена, тъй като решението се взима на друго равнище.

" Самото Министерство на туризма не взема решение дали да останат бежанците. Всички хотели, без значение дали ще продължи или спре програмата, имат 15 дни да подадат тъжба към министерството за какво за някои лица не е платено. А аргументите могат да бъдат: Ако са почнали работа и не са уведомили, в случай че са напуснали страната, а се водят още, че живеят в хотела, в случай че е настанено едно лице в няколко хотела, четвъртият проблем е софтуерен, само че той към този момент се реши ", съответен беше служебният министър. 

Той уточни, че само за седмица настанените в хотели и бази в страната украински бежанци са се нараснали с 1000 и сега са 18 500. 

" Как ще продължи динамичността зависи от войната, в случай че има втора вълна, ние би трябвало да имаме решение. За мен и Народното събрание би трябвало да се включи, при една огромна втора вълна от бежанци би трябвало доста да се внимава ", съобщи Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Министърът на туризма заяви, че летният сезон е бил мощен, наваксва се изоставането от последните 2 години.

" Мненията варират от " сезонът беше доста добър " до " сезонът беше цялостна злополука " и  " ние работихме единствено с бежанци ". Данните ни демонстрират, че ние наваксваме - туристите са били с 12% по-малко тези през 2019 г. Сезонът е по-добър в сравнение с чакахме, уповавам се на добър зимен сезон - променяме рекламната си тактика, с цел да имаме по-добър летен, само че всичко зависи от развиването на войната ", посочи министърът на туризма.

беше безапелационен, че хотелиерите, като всеки различен бизнес, имат потребност от помощ от страната за справяне с енергийната рецесия. 

" На всяко едно дружество би трябвало да се помогне енергийно. Но каквото и да предложи това държавно управление, крайната дума има Народното събрание, а те трети ден не могат да си изберат ръководител ", разяснява служебният министър.

Той напомни, че при започване на седмицата е стартирало кандидатстването за помощ в размер сред 3 и 20 000 евро за изработката на уеб сайтове, като могат да аплайват дребни и междинни предприятия в бранша. 

" За да коства нещо толкоз, надлежно има търсене към него. За мен е добре ние да държим високи ценови равнища и да избягаме от имиджа на евтина дестинация. Няма смисъл да се дават такива цени, в случай че ще остане празен хотелът. Такива цени обезпечават високо равнище на обслужване, положителни заплати. Във Велинград спадът на популацията е най-малък, тъй като бранш " Туризъм " поддържа стопанската система. Ние имаме хотели от 2 до 5 звезди, всеки избира това, което може да си разреши. След като има предложения от 10 000 лева и някой може да си ги купи, това мен ме радва ", сподели Димитров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР