Министерският съвет одобри резултатите и взетите решения на заседанието на

...
Министерският съвет одобри резултатите и взетите решения на заседанието на
Коментари Харесай

Правителството одобри резултатите от заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Министерският съвет утвърди резултатите и взетите решения на съвещанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, извършено на 26 септември 2022 година, в гр. Брюксел, Кралство Белгия.

По отношение на положението на селскостопанските пазари в Европейския съюз (ЕС) вследствие от войната в Украйна, Република България посочи, че безпокойствие буди краткотрайното либерализиране на търговията, според Споразумението за асоцииране сред Европейски Съюз и Украйна. Страната ни поддържа и показва взаимност с нашите сътрудници от Украйна в тези сложни времена, само че чака Комисията да обърне особено внимание на обстановката на пазара на селското стопанство в страната и да приложи всички вероятни принадлежности, за намаляване на въздействието върху производителите.

Относно селскостопанските аспекти на настоящото преразглеждане на Директивата за излъчванията от индустрията, Република България съобщи, че безспорно, намаляването на излъчванията на метан и амоняк е от значително значение и от изгода за публичното здраве и опазването на околната среда, само че посочи, че намаляването на прага, над който инсталациите за развъждане на прасета и птици се включват в приложното поле на Директивата, както и прибавянето на инсталациите за развъждане на наедрял рогат добитък, ще окаже влияние върху огромен брой животновъдни стопанства, като ще сътвори забележителна финансова тежест.

По отношение на настояването за спомагателна оценка на въздействието, съпътстваща предлагането за Регламент по отношение на устойчивата приложимост на артикули за растителна отбрана, страната ни поддържа апела на Полша към Европейската комисия да показа спомагателна и усъвършенствана оценка на влияние, която по обстоен и съответен метод преглежда въздействието на оферти план на Регламент върху продоволствената сигурност на Европейски Съюз. Искането бе подкрепено от 10 страни членки.

Страната ни поддържа настояването за удължение на Временната спешна рамка за държавна помощ в поддръжка на стопанската система след експанзията на Русия против Украйна до 31 декември 2023 година с съразмерно увеличение на таваните на помощта, предвид на нуждата от компенсиране на продължаващото повишаване на цените на енергийните запаси за поддръжка на земеделските предприятия, които са изправени пред особени усложнения.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР