Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение

...
Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение
Коментари Харесай

МС одобри промени в данъчното законодателство

Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Във връзка с приключване периода на използване на схемата за държавна помощ под формата на данъчно облекчение, представляващо държавна помощ за районно развиване по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), със законопроекта се предлага нова скица за държавна помощ въз основата на новите Насоки за районна държавна помощ (НРП). Предлаганото данъчно облекчение, представляващо държавна помощ за районно развиване под формата на преотстъпен налог, е съобразено с променените условия на Европейската комисия (ЕК) и се опира на данъчното облекчение, предоставяно по реда ЗКПО до края на 2021 година

Новите НРП включват редица промени, което води до неспособност схемата за помощ да бъде препоръчана в същия тип като настоящата до 2021 година В тази връзка се предлага данъчното облекчение да се дава единствено за план за първична инвестиция, която е със същия обсег, както за интервала 2015 година – 2021 година, на данъчно задължено лице, което е микро-, малко или приблизително дружество. По този метод ще продължи насърчаването на вложенията за индустриална активност в общини с безработица със или над 25 на 100 по-висока от междинната за страната, както и намаляването на безработицата в тези общини посредством обезпечаване на избрана претовареност. Схемата ще се ползва за всички райони в страната с по-широкия обсег на първична инвестиция. Във връзка с новите НРП се предлага да отпаднат някои от условията за прилагане на към този момент изтеклата скица за държавна помощ, като за микро-, дребните и междинни предприятия се ползват по-благоприятни условия от тези, работили до края на 2021 година Предложението за нова скица е нотифицирано пред Европейска комисия и новата скица ще се ползва единствено след утвърждение от Европейска комисия, като се планува да се ползва за данъчните години от 2022 година до 2027 година в това число.

Законопроектът планува и приемане на текстове, с които се трансформира общото условие за преотстъпване на корпоративен налог по реда на ЗКПО, което касае съществуването на обществени отговорности на данъчно задължените лица и уеднаквява тези разпореждания с други сходни в закона. Целта на смяната е да се улеснят данъчно задължените лица и да се понижат предпоставките за пораждане на правосъдни разногласия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР