Министерският съвет одобри позицията на България за участие в заседанието

...
Министерският съвет одобри позицията на България за участие в заседанието
Коментари Харесай

МВнР: Позицията на България по евроинтеграцията на РС Македония остава непроменена

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в съвещанието на Съвета „ Общи въпроси”, което ще се организира на 22 юни 2021 година в Люксембург.

Съветът ще обмени отзиви по политиката на разширение на Европейски Съюз и Процеса за стабилизиране и асоцииране и ще приготви изключителното съвещание на Европейския съвет на 24-25 юни 2021 година, включващо тематиките COVID-19, икономическо възобновяване, външните аспекти на миграцията, връзките EC-Русия, настоящи развития в Източното Средиземноморие и връзките ЕС-Турция.

В частта за политиката на разширение на Европейски Съюз и европейската вероятност на Република Северна Македония в признатата от държавното управление позиция се показва, че България се придържа към Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 година и Рамковата позиция по отношение на европейската вероятност на Република Северна Македония, призната от Министерския съвет на 9 октомври 2019 година

Позицията на България във връзка с преговорната рамка и провеждането на Междуправителствената конференция (МПК) с Република Северна Македония остава непроменена. Преговорната рамка за присъединение на Република Северна Македония към Европейски Съюз следва да съдържа нужните гаранции във връзка с осъществяването на Договора от 2017 г, каквито все още не са налице. Не са изпълнени и условията за осъществяване на МПК. Заедно с това, България остава отворена за разговор и подхваща стъпки за подсилване на доверието и завръщане към прагматичен и градивен разговор.

По отношение на другите аспекти на противопоставяне на пандемията, обвързвана с COVID-19, министрите ще създадат обзор на епидемиологичната конюнктура и настоящото положение на процеса на имунизиране, ще обсъдят подготовката за използването на цифровия документ на Европейски Съюз за COVID-19 и други

Съветът ще прегледа настоящото положение на осъществяването на Инструмента „ Следващо потомство ЕС”, както и Препоръката на Съвета за икономическата политика на страните от еврозоната.

Председателството на Съвета на Европейски Съюз ще запознае министрите с последните развития, свързани с Конференцията за бъдещето на Европа в подтекста на идното на 19 юни 2021 година първо пленарно съвещание.

Министрите ще бъдат осведомени за настоящите развития на връзките Европейски Съюз - Швейцария.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР