Министерският съвет е одобрил проектозакон за несъстоятелност на физическите лица,

...
Министерският съвет е одобрил проектозакон за несъстоятелност на физическите лица,
Коментари Харесай

Кабинетът одобри проектозакон за личния фалит

Министерският съвет е одобрил проектозакон за неплатежоспособност на физическите лица, прочут като Закона за персоналния банкрут. Това сподели на брифинг министърът на правораздаването Крум Зарков.

" Този закон е изключително значим, тъй като предлага правна уредба на произвеждане по неплатежоспособност на физическите лица, която да запълни празнина и да уреди производството в сходство с публичните упования, условията на актовете на Европейски Съюз и особеностите на Националната ни правна система ", изясни той.

По думите на Зарков няма развита страна, в която да няма законова наредба на персоналния банкрут. Правосъдният министър акцентира, че България прекомерно дълго е останала без подобен закон.

" С този закон служебното държавно управление одобри всички закони по Плана за възобновяване и резистентност, които бяха от компетенцията на Министерството на правораздаването ", сподели още Крум Зарков и посочи, че се надява той да бъде признат до края на годината.

Правосъдният министър посочи, че единствено добросъвестните длъжници могат да желаят формиране на производството, в случай че желаят да удовлетворят всички свои кредитори, и вследствие на това да бъдат освободени от непогасените отговорности. По думите на Зарков безкористен е оня дебитор, който поема отговорности съгласно своето имуществено положение и приходи, и който със своите дейности не поврежда съзнателно или заради немарливост ползите на своите кредитори.

" Законопроектът подсигурява виталните потребности на длъжника и членовете на фамилията му в границите на това произвеждане ", добави той.

Несеквестируемото имущество на длъжника няма да се включва и против него няма да може да бъде насочвано осъществяване, той ще бъде предпазен. Съдът ще дефинира прехрана, която ще служи за облекчаване на потребностите на длъжника и неговото семейство, съгласно фамилното и имущественото положение, която не може да бъде никога по-малка от минималната работна заплата, заяви още Крум Зарков.

Законопроектът е квалифициран от Министерството на правораздаването взаимно с Министерството на нововъведенията и растежа и беше оповестен за публично разискване, като правосъдният министър предложи дебатът по тематиката да продължи и в Народното събрание. Той означи, че е постъпило и мнение от отдела на Световната банка за финансови нововъведения и конкурентоспособност, от което излиза наяве, че приветстват въвеждането на тази правна уредба и считат, че множеството детайли в нея подхождат с най-хубавите практики.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР