Министерският съвет даде съгласие акционерното участие на държавата в капитала

...
Министерският съвет даде съгласие акционерното участие на държавата в капитала
Коментари Харесай

Правителството одобри увеличаване на акционерното участие на държавата в капитала на „СОФИЯ ТЕХ ПАРК“ АД

Министерският съвет даде единодушие акционерното присъединяване на страната в капитала на „ София Тех Парк “ АД, гр. София да бъде увеличено с парична вноска в размер на 3 812 800 лева за покриване на оперативните разноски за 2022 година на Суперкомпютър Discoverer (PetaSC – Bulgaria).

Увеличението на капитала ще се състои с решение на Общото заседание на акционерите на „ София Тех Парк “ АД. Източник на средствата за нарастването са предоставените по бюджета на Министерството на нововъведенията и растежа за 2022 година за придобиване на дялови акции за нарастване на капитала и финансовите запаси. С Разпореждане № 3 на Министерския съвет от 25.02.2022 година, министърът на нововъведенията и растежа е избран за орган, който да упражнява правата на страната в капитала на „ София Тех Парк “ АД.

Българският суперкомпютър Discoverer е първият по рода си суперкомпютър в Източна Европа с продуктивност от порядъка на петафлопс. Изграден е по план от 2019 година на EuroHPC 3U – взаимно дружество, структурирано от Европейския съюз, за осъществяване на самодейността за европейски високопроизводителни изчислителни технологии според Регламент Европейски Съюз 2018/1488 на Съвета от 28 септември 2018 година Изпълнител на българския план е хостващото дружество – Консорциум „ Суперкомпютър – Петаскейл България “ (Petascale Supercomputer Bulgaria), с водещ сътрудник „ София Тех Парк “ АД и членове Национален център за суперкомпютърни приложения и Стратегически център за изкуствен интелект.

Главната цел на Суперкомпютъра е да насърчи научната активност в страната с приложение в промишлеността и повишение на конкурентоспособността на българската стопанска система. Открит е за консуматори от обществения и от частния бранш и е ориентиран извънредно към цивилен приложения, при съблюдаване на използваните правила по отношение на държавните помощи.

Ангажиментът на българската страна, посредством органа, упражняващ правата на страната в капитала на водещия сътрудник „ София Тех Парк “ АД, за финансиране на годишните оперативни разноски, свързани с употребата на Суперкомпютъра, за 5- годишния интервал на обезценка съгласно разпоредбите на Регламент Европейски Съюз 2018/1488, е стихотворец с Решение № 199 на Министерския съвет от 12 април 2019 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР