Министерски съвет ще разгледа днес предложението на правосъдното министерство за

...
Министерски съвет ще разгледа днес предложението на правосъдното министерство за
Коментари Харесай

Специална агенция да разследва високите етажи на властта, предлагат от правосъдното министерство

Министерски съвет ще прегледа през днешния ден предлагането на правосъдното министерство за промени в антикорупционното законодателство. Те плануват основаването на специфична организация, която да проверява високите етажи на властта, съобщи в " Денят стартира " Министърът на правораздаването Крум Зарков.

Идеята е организацията да поеме част от работата на КПКОНПИ, а самата комисия за лишаване на нелегално добито имущество да остане като орган, само че е по-малко функционалности.

Предложението планува управлението на новата организация да е с мандат от 5 години и да се състои от петима души, които да я ръководят на ротационен принцип за по една година.

" Идеята е, че в случай че вие сте ръководител и си пандизите очите по някои преписки, ще знаете, че идната година ще пристигна различен и ще ги огледа ", сподели Зарков.
Двама от членовете на управлението ще се излъчват от Народното събрание, един от президента и по един от Върховен касационен съд и Върховен административен съд. Решенията ще се взимат с нормално, а не с цялостно болшинство, с цел да не може член от управлението да блокира следствия, добави Зарков.

Агенцията, която ще проверява най-висшестоящите фигури у нас, ще предава резултатите от следствията си на прокуратурата. Ако прокуратурата откаже да образува произвеждане, организацията ще има право да апелира пред съда.

В " Денят стартира " Крум Зарков разяснява и предложенията на " Българска социалистическа партия за България " за промени в Изборния кодекс, които плануват връщането на хартиената бюлетина.

" Страхувам се, че може да се сътвори хартиено болшинство и това въобще не ме радва. От 44-ото Народно заседание съм пореден последовател на машинното гласоподаване, както беше и Българска социалистическа партия, която след това обърна мнението си. Няма панацея – и на хартиеното гласоподаване, и на машинния избор може да се гледа с неприятно око, само че смесването на двете е най-лошото. То прави по този начин, че всички позитиви на двата типа гласоподаване да изчезват за сметка на негативите от тях ", сподели Зарков.
Той добави, че в предишното е защитавал машинното гласоподаване благодарение на множеството депутати, които сега са част от ПГ на " Българска социалистическа партия за България ".

Зарков дефинира като " заядливи периодически намеци без съображение " рецензиите на депутатите-социалисти за интервенция на президента Румен Радев и служебното държавно управление във вътрешните работи на Българска социалистическа партия.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР