Министерски съвет одобри повторно предложението на Министерство на правосъдието за

...
Министерски съвет одобри повторно предложението на Министерство на правосъдието за
Коментари Харесай

Министерският съвет отново одобри механизма за разследване на главния прокурор

Министерски съвет утвърди наново предлагането на Министерство на правораздаването за законови промени, регламентиращи механизма за следствие на основния прокурор и неговите заместници. Това разгласи министърът на правораздаването Крум Зарков. Предложението включва промени в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуален кодекс.

То планува углавен арбитър от Върховния касационен съд, апелативен съд или областен съд, само че с сан на висш арбитър да управлява следствие против основния обвинител на страната или неговите заместници, когато това се постанова. Разследващият ще бъде краткотрайно назначен за прокурор във ВКП и ще бъде избиран на инцидентен принцип от лист с магистрати, авансово дали единодушието си да извършват сходна функционалност.

" Това не е цялата правосъдна промяна, само че без този законопроект правосъдна промяна няма да има, тъй като това е лакмуса за политическа воля. Надявам се законопроектът да бъде съществено разискван и премислен, само че най-много да бъде признат и то в първите месеци на новото национално заседание, защото той се чака от българските жители и интернационалните сътрудници като решителна стъпка напред в провеждането на правосъдна промяна.
Този законопроект е безусловно неминуем. Това е планът, с който най-сетне ще успеем да отговорим на условието на европейските стандарти и на неоправдателното решение против България по делото " Колев ". Законопроектът ще смъкна над 80 неоправдателни решения против България. Има и символно значение ", разяснява Зарков.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР