Министърът заяви, че двамата депутати - Кирил Петков и Божидар

...
Министърът заяви, че двамата депутати - Кирил Петков и Божидар
Коментари Харесай

НС реши да няма комисия за заплахите срещу Йоловски, от ИТН обвиниха БСП в договорки

" Министърът съобщи, че двамата депутати - Кирил Петков и Божидар Божанов, са оказали напън да бъде прокарана социална поръчка за 600 милиона, който по-късно незабавно мина под защита. Точно поради това желаеме основаване на тази комисия, тъй като петното остава върху Кирил Петков и Божанов и колкото и да се вършат, че няма подобен проблем, в обществото го има ", съобщи Цончо Ганев след отхвърли на Народното събрание.

От " ИТН " упрекнаха Българска социалистическа партия в сделки с ръководещите поради това, че гласоподаваха с " въздържал се " при гласоподаване на препоръчаната от " Възраждане " краткотрайна комисия.

" Какво е договорила Корнелия Нинова, кой натиска бутона сега и за какво наподобява тази партия сега по този метод? ", попита пред публицисти в коридорите Станислав Балабанов от Има Такъв Народ и добави: " Миналата седмица на председателски съвет, на който присъствах, се реши да се сътвори краткотрайната комисия, която да проверява дейностите на Министерство на вътрешните работи във връзка с митингите против БФС. Тогава и Делян Пеевски на този председателски съвет предложи и се закани да се сътвори краткотрайна комисия, която да проверява офанзивите против Йоловски. Такова нещо обаче предходната седмица не се случи и аз си го изяснявам на база някаква сделка в сглобката ".

" За нас, като български жители, в действителност беше значимо такава краткотрайна комисия да се сътвори, ние щяхме да я подкрепим, както подкрепихме и краткотрайната комисия, която да преглежда нещата, които се случиха по време на митингите. По наше предложение дори беше тези две краткотрайни комисии да са с ръководители от опозицията ", уточни още Балабанов.

Попитан какви са били мненията на Движение за права и свободи и ГЕРБ на председателския съвет за предлагането за такава комисия, Балабанов отговори- " неутрални и безмълвни ". По думите му Петков и Делян Пеевски стояли един до различен и " леко с усмивка, леко с намигане, не разясниха тематиката ". Той означи, че всички се съгласили да я позволен за гласоподаване. Според него гласовете на Българска социалистическа партия са можели да наклонят в интерес на това комисията да тръгне.

В отговор на въпрос за комисията за машинното гласоподаване Балабанов уточни, че е изискал отчети от външни специалисти, които са работили в ЦИК, Информационно обслужване, Министерство на електронното ръководство, а институциите не ги дават.

Попитан дали ще предложат още веднъж да има комисия, Балабанов отговори: " Ние ще предложим, само че дано да забележим ще има ли някаква поддръжка ". Дори сме подготвени да предложим и ръководител от наша страна на тази комисия, да забележим дали ще бъде подкрепена, добави той.

Междувременно в пленарната зала депутатите попълниха състава на шест непрекъснати парламентарни комисии.

Снимка: БТА

За член на комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната беше определена Милена Димова от ПГ на ГЕРБ-СДС. Иван Червенков от ПГ на ГЕРБ-СДС бе определен за член на Комисията по правата на индивида, вероизповеданията и жалбите на жителите. С друго решение той бе освободен от комисията по труда, обществената и демографската политика, а на негово място влезе колежката му Милена Димова.

Ръководството на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред бе попълнено с Мюмюн Мюмюн от ПГ на Движение за права и свободи, който стана неин зам.-председател.

Петя Ставрева от ПГ на " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) стана член на Комисията по превоз и известия. Тя попълни състава и на Комисията по въпросите на децата, фамилията, младежта и спорта.

Снимка: БТА

В началото на парламентарното съвещание от " Възраждане " излязоха с декларация, в която оповестиха, че финансовият министър Асен Василев се готви да наруши Конституцията на страната по отношение на разпродажбата на Държавния аграрен фонд. 

" Министерство на финансите, в лицето на министър Асен Василев, се готви да извърши нарушаване на Конституцията и следващото национално изменничество. Ние от " Възраждане " се разгласяваме изрично срещу това желание и ще сезираме виновните институции включително и прокуратурата ". Декларацията бе прочетена от Даниел Петров от ПГ " Възраждане " във връзка със земите от Държавния аграрен фонд. В декларацията се показва, че финансовият министър Асен Василев е излъгал, че няма желание за продажбата на земи от Държавния аграрен фонд с импортирания за разглеждане в Народното събрание Законопроект за държавния бюджет за 2024 година Според " Възраждане " с продажбата на тези земи ще се даде опция на избрани лица да закупят за жълти стотинки една пета от Държавния аграрен фонд.

От " Възраждане " изрично възразяваме против това желание на Асен Василев и подсещаме, че в Конституцията на България е написано, че държавните парцели се стопанисват и ръководят в полза на жителите и обществото, а земята е главно национално благосъстояние, което се употребява от особената протекция на страната и обществото, се показва в декларацията.

В текста се акцентира още, че с стартирането за продажба посредством поименни компенсационни бонове на близо 700 хиляди декара земи от Държавния аграрен фонд с планиран доход от 340 млн. лева или над една пета от земята, която се стопанисва Министерство на земеделието, храните и горите, се ощетяват дребните аграрни производители. Това е земеделската земя, с която се оземляват дребните аграрни производители - това са пасищата, мерите, ливадите, които се употребяват от българските животновъди, сподели Петров.

Той напомни, че на собствен брифинг Асен Василев е отрекъл да има заложени такива доходи в бюджета за 2024 година " Отрече и излъга. На въпроси на публицисти дали средствата не са заложени в бюджетната прогноза за 2025 година, която е неразделна част от Закона за държавния бюджет - той отговори: нито в бюджета, нито в бюджетната прогноза за 2025 година Но в бюджетната прогноза, която е обществена, има доход от тъкмо 340 млн. лева, още по-интересното е, че има и мнение от Министерство на земеделието, което е отрицателно ", добави депутатът.

Миналата седмица в своя позиция от " Възраждане " показаха, че Асен Василев има желание да пусне за продажба земи от Държавния аграрен фонд и декларират, че изрично възразяват против това. По тематиката към този момент реагираха с обвинявания президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР