Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев е подписал писмо

...
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев е подписал писмо
Коментари Харесай

България и още 19 държави-членки на ЕС с писмо до ЕК за проблемите на фермерите

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев е подписал писмо до Европейската комисия /ЕК/, което е било квалифицирано взаимно с министрите на земеделието на още 19 страни членки. В него са били изложени проблемите , свързани със земеделските производители и гледище за краткосрочни отговори . Писмото е адресирано до изпълнителния заместник-председател на Европейска комисия по „ Европейския зелен пакт “ – Марош Шефчович и до комисаря по земеделие – Януш Войчеховски . В него е било очебийно, че от няколко месеца в доста страни членки на Европейски Съюз се организират демонстрации на огромен брой фермери, което е признак на рецесия в цяла Европа .

„ Кризата в европейски мащаб изисква общоевропейски отговори, съизмерими със законните претенции, изразени в целия Съюз “ , декларират министрите. Те приканват Европейска комисия да предложи съответни стъпки и решения на компликациите.

Министрите на земеделието са наблегнали преди всичко за нуждата от бързи отговори на неотложните проблеми, очаквайки решителни и незабавни дейности по въпроси, като: системата на условността, натиска върху контрола, главно заради въвеждането на системата за мониторинг на площите, правото на неточност и опростяване на ръководството на националните стратегически проекти по Общата селскостопанска политика /ОСП/. В писмото също се упорства да се дадат ясни вероятности при явен график за деяние , в това число с съответни стадии , с цел да могат да оповестят на фермерите за средносрочните промени преди есента .

Министерствата на България, Австрия, Хърватия, Кипър, Чешка република, Гърция, Унгария, Франция, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Швеция са отбелязали, изразените посредством митинги в цяла Европа проблеми като: ниските междинни приходи на фермерите повишаването на индустриалните разноски и стандартите за произвеждане на фона на инфлацията засилена от нападателната война на Русия против Украйна. Също по този начин са подчертали, че фермерите в цяла Европа основателно повдигат въпросите за неналичието на дълготрайни вероятности, непризнаването на стратегическия темперамент на активността им, нуждата от транспарантни и задълбочени съвещания, поради директното влияние на европейското законодателство върху тяхната работа и опасенията в бранша поради амбициозните цели на европейската зелена договорка .

Във всички страни членки фермерите слагат под въпрос натрупването на стандарти , все по-често зараждащи отвън ОСП, макар че те са първите жертви на изменението на климата . Министрите регистрират нуждата от предприемане на дейности за климата, само че разясняват, че тези нови и даже по-високи стандарти стават все по-трудни за приемане, изключително когато не се изискват при импорт на артикули от трети страни .

Министрите са отбелязали още, че е от първостепенно значение е да бъдат бързо осведомени , какви промени ще бъдат направени и в какъв период .

„ Трябва да продължим напред дружно по съответен метод, с цел да предоставим на фермерите съответни отговори. Ето за какво в този момент се нуждаем от график за деяние, който ще ни разреши да приключим работата, с която сме се заели, с цел да отговорим на упованията на европейските фермери и да подсигуряваме продоволствената сигурност и стратегическата самостоятелност на Европейския съюз и неговите страни членки “,  пишат в умозаключение министрите на земеделието, подкрепили писмото.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР