Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова направи изявление за значението

...
Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова направи изявление за значението
Коментари Харесай

Министър Сербезова с изявление за искането на оставката й от Костадин Костадинов

Министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова направи изказване за смисъла на така наречен честен акт и настояването на оставката й от ръководителя на политическа партия „ Възраждане “ Костадин Костадинов.

Публикуваме го без редакторска интервенция:

На първо място, изричам своите най-искрени съболезнования на околните на дамата от врачанското с. Пудрия, умряла в Спешното поделение на МБАЛ „ Христо Ботев” - Враца.

Недопустимо е бюрократични условия да лишават шанса за живот в обстановка, в която всяка секунда е скъпа. В системата на опазването на здравето би трябвало да се позволяват и задържат хора, които са освен скъпи със своите познания и опит експерти, само че на първо място са индивиди – с хуманно отношение към страдащите. И в това време с професионална мисъл и експедитивност да дадат най-хубавото от себе си, само че и да бъдат емпати, тъй като няма нищо по-ценно от човешкия живот.

Каквито и протоколи да има, в болничните лечебни заведения работят хора и личностните качества на всеки един би трябвало да бъдат преценявани през призмата и на емпатията. Директорът на болничното заведение във Враца доктор Керемидчиев ме уведоми, че е освободил служителката на регистратурата, която е била дежурна по време на трагичния случай. Не е задоволително. Необходимо е да се направи инспекция дали това държание не се дължи на организационни пропуски. По тази причина бяха назначени незабавни инспекции от страна на РЗИ Враца и Изпълнителна организация “Медицински надзор”.

Целта е да се откри има ли организационни пропуски, включително направено ли е образование за нуждата от друго държание според от спешността на обстановките. В тази връзка ще бъде осъществен одит и на всички незабавни звена на лечебните заведения в страната за спазването на въведените условия по стандарта за Спешна медицина. Освен това, разпоредих и обзор в незабавен порядък на настоящия стандарт, както и по отношение на спазването на разпоредбите за вътрешния ред и съответните протоколи за държание. Целта е да се откри дали е нужна систематична смяна, с цел да няма обстановки, при които пациенти, близки и ние като общество да се усещаме безпомощни, тъй като бюрократични процедури са станали преграда пред противошоковата зала. За резултатите от тези инспекции българските жители ще бъдат осведомени.

А в този момент за настояването на оставката ми от водача на политическа партия “Възраждане” като “морален акт”. Моралът е система от полезности. Да постъпиш морално значи да не вредиш на близките, а да им помагаш, с каквото можеш, и да ги подкрепяш. Моралният акт демонстрира системата от полезности на съответния субект, т.е. моралът, който изповядва. Моралният акт самичък по себе си не може да бъде добър или неприятен, а демонстрира същността на разбиранията, съгласно които индивидът, правещ даден избор, живее. Моралният акт се прави пред очевидци, което обосновава и решението ми да напиша актуалното изказване след апела на господин Костадинов.

На първо място споделям полезностите да оказвам помощ, поддържам, консолидирам, както и да бъда част от екип със здрави морални устои. Морален акт не е да предавам доверието, което ми е гласувано. Морален акт е да опитам с всичките си сили и благоприятни условия да се оправя с тежкото завещание, което заварих… Избирам да оказвам помощ до тогава, до момента в който е належащо.

Моралният акт може да покаже принадлежност към общността, само че може да покаже и противоположното. Морален акт, с който овластени все още хора демонстрират ценностната си система, са и дейностите на разнообразни равнища, целящи дестабилизиране на държавното управление във значим за страната миг, когато са нужни консенсус и съгласие. Същото важи и за потреблението на една човешка покруса за политически цели. Морален акт, който демонстрира “ценности”, са и заканите, които получавам от симпатизанти на една политическа партия.

Определена ценностна система е и държанието, когато си поканен на среща в Министерството на здравеопазването, с цел да водиш разговор, вместо това да крещиш, обиждаш и размахваш пръст. Нима е морално да се заблуждава обществото за броя на смъртните случаи, асоциирани с използването на ваксини? Или пък е морално да се тиражира заблудата, че имунизациите не са изпитани в клинични изпитвания? Всеки прави своите избори - моралният акт е избор, изработен пред всички. Моят е не да приказвам от трибуната и да употребявам човешки нещастия за политически цели, а да основа организация, с цел да подобря системата, в която са натрупвани дефицити в продължение на десетки години. Това е моето морално обвързване!
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР